Els testos d’antígens ja es poden comprar lliurement a les farmàcies: quatre consells bàsics que has de seguir
Les farmàcies continuen tenint un paper fonamental en el control de la pandèmia. Ara, en plena cinquena onada de contagis i amb una atenció primària desbordada, el Govern espanyol finalment ha autoritzat que puguin dispensar testos d’antígens sense recepta per tal de detectar positius i controlar-ne la traçabilitat a partir dels seus seus contactes. Són “kits” d’automostra, que es podran comprar per uns 8 euros, aproximadament, i que ens permetran sortir de dubtes en només 12 minuts. Però alerta: si el test dona positiu, no hi ha marge d’error; el negatius són més enganyosos i, en tot cas, tenen una durada limitada. Per això és molt important seguir les indicacions que donen els farmacèutics i sobretot actuar amb responsabilitat siguin quins siguin els resultats que s’obtinguin.
Laura Gambín, de la farmàcia Gambín-Ciurana, explica que les persones que tinguin simptomatologia compatible amb la Covid o les que siguin contacte estret d’un positiu han d’adreçar-se al CAP o a Salut per notificar-ho; i que la venda dels testos a la farmàcia està únicament indicada a nivell preventiu o quan hi pot haver sospita. És a dir, quan s’ha estat en contacte amb un contacte de positiu.
A les farmàcies es venen amb presentació individual a un preu que ronda els 8 euros, aproximadament. És molt important assegurar-se que tenen el codi nacional, que garanteix que compleix amb la regulació vigent.
El kit consta d’un hisop que s’utilitza per a l’extracció de la mostra de les fosses nassals, un tap dosificador, un líquid activador i les instruccions del fabricant. En elles s’indica a quina profunditat s’ha d’introduir el pal per arribar a la zona nasofaríngea.
És una automostra i se l’ha de fer un mateix, però si algú és molt aprensiu, i sempre que sigui a nivell preventiu, es pot demanar ajuda (…) La profunditat està indicada a les instruccions del fabricant. S’ha de donar una volta a la dreta i una altra a l’esquerra, per agafar bé la mostra que permeti detectar els antígens.
Laura Gambin aconsella fer-se el test en un ambient còmode i relaxat per agafar bé la mostra i esperar el temps indicat perquè aparegui el resultat. Són un mínim de 12 minuts. Si és positiu, a la finestreta de resultats apareixeran marcades dues ratlles: la del test (T) i la del control (C). Si el resultat és negatiu, només la de control (C).
Què fer en funció del resultat del test?
La farmacèutica de Gambín-Ciurana recalca que un resultat negatiu a la prova d’automostra no pot conduir mai a la relaxació perquè només és un retrat de la presència del virus en el moment actual.
Poden haver-hi falsos negatius perquè la sensibilitat dels tests arriba al 90%. Detecten la concentració d’antígens en el moment actual i, per tant, jo puc donar negatiu avui perquè no és prou elevada com perquè ho detecti, i donar positiu demà.
En cas de donar positiu, no hi ha marge de dubte. El resultat s’ha de comunicar al CAP o a Salut, a través de les vies establertes, i entrar en l’engranatge del control de la pandèmia. És una qüestió bàsica, assenyala la farmacèutica calellenca:
Tothom sap que si dones positiu has d’aïllar-te i fer quarantena, però també és bàsic que quedi registrat al sistema de salut i entri dins l’engranatge de control (…) Els professionals de la salut, i els farmacèutics com a promotors de la salut pública, temem que se’ns escapin els positius i els seus contactes estrets.
Gambin insisteix en el fet que les farmàcies i el personal col·legiat són promotors de salut pública i que, per tant, estan a disposició de tota la ciutadania per a l’hora d’informar, assessorar i resoldre els dubtes que puguin tenir. En l’únic que no els podran ajudar és a l’hora de fer-se els testos. Només hi poden acudir els monitors de casals i colònies, sempre derivats del Departament de Salut, en aquells establiments que disposin d’espais segurs i equips de protecció individual per minimitzar qualsevol risc de contagi.