Els socorristes reclamen una llei que fixi mínims i homogeneïtzi la seguretat i vigilància a les platges
El col·lectiu es concentrarà aquest divendres a Barcelona per reclamar al Govern que reguli com s’ha de prestar el servei a les platges de Catalunya. Demanen que s’homogeneïtzin els criteris i, alhora, que es posi fil a l’agulla a la redacció d’un conveni laboral específic per als 1.100 treballadors del sector. Dues demandes que volen fer visibles amb la mobilització d’aquesta setmana, traslladar el debat a nivell social i després portar-lo a la cambra catalana. La Plataforma SOS Socorristes que impulsa el col·lectiu i el sindicat UGT han iniciat una recollida de signatures de suport.
Els serveis de seguretat i vigilància a les platges de Catalunya varien en funció del tram de litoral on anem. S’estableixen a criteri de l’ajuntament, que és el que en té la competència. N’hi ha que tenen socorristes i d’altres que no –com per exemple a la cala Roca Grossa–; en algunes zones treballen fins la tarda i en d’altres estiren unes hores més cap al vespre; i tampoc és uniforme quan es considera que comença i acaba la temporada de bany.
Davant d’això, i pensant en els banyistes i la pròpia estabilitat dels treballadors, la Plataforma SOS Socorristes sortirà al carrer per exigir al Govern català una normativa comuna que s’inspiri en la que existeix a les Illes Balears o les Canàries.
Nicolás Migueiz, delegat del sector de socorrisme de la UGT, afirma que la regulació és necessària en tant que Catalunya és una de les destinacions turístiques de costa més importants a nivell mundial.
Demanem que es posin les regles de joc per determinar què s’ha de demanar a cada platja en funció de les seves característiques. Hi ha platges a Catalunya que no estan vigilades, però sí una plataforma, usuaris i guinguetes. Això no pot passar perquè al final afecti als usuaris. Són qüestions molt bàsiques: no pot ser que estiguem al 2018 i no hi hagi una llei que determini, per exemple, quan dura la temporada, quants socorristes hi ha d’haver, entre d’altres.
En paral·lel, el col·lectiu de socorristes reclama tenir un conveni laboral propi. Asseguren que estan treballant a precari i que s’ha arribat a “nivells insostenibles”. El seu sou mitjà és de 900 euros mensuals per una jornada laboral de 40 hores setmanals.
Hi ha una llei del 1972 que estableix que cada ajuntament és responsable de la seva platja. En els últims 10 anys de crisi econòmica s’ha anat precaritzant el sector, més amb reformes laborals que han permès que les empreses tinguin convenis propis. Hem arribat a una situació preocupant per a nosaltres, que estem cobrant misèria; i ens preocupa el servei i els usuaris que es ressenten de la situació.
Per canviar la situació, els socorristes han començat a recollir firmes per impulsar una iniciativa legislativa popular (ILP) que desemboqui en la regulació que reclamen. De moment n’han aplegat 2.200 i durant les pròximes setmanes es reuniran amb els grups parlamentaris d’ERC i En Comú Podem.
Aquest divendres alçaran la veu en una concentració que tindrà lloc a la Plaça Sant Jaume de Barcelona. No se’n veurà afectat el servei a les platges catalanes –ha recalcat el delegat sindical– però sí faran visible la seva reivindicació amb la col·locació de cartells informatius.
A continuació podeu escoltar íntegrament l’entrevista al delegat del sector de socorrisme de l’UGT a l’Info Migdia.