Els socorristes reclamen solucions davant l’augment d’ofegaments aquest estiu
Les notícies d’ofegaments a les platges catalanes s’estan convertint, malauradament, en un degoteig diari. La darrera ahir, a l’Ametlla de Mar. La víctima, un home de 80 anys, va ofegar-se poc abans del començament del servei de vigilància, tot i així, els socorristes que es trobaven ja a la zona, van poder-lo treure inconscient de l’aigua. Tot i els intents per reanimar-lo no van poder fer res per salvar-li la vida. Aquest nou ofegament ha tornat a obrir el debat sobre què està passant aquest estiu a les platges catalanes i és que en el que portem de temporada estival ja han mort 22 persones. Una dada que el col·lectiu de salvament marítim i socorrisme atribueix a la precarització laboral a la qual estan sotmesos.
Després dels nombrosos ofegaments aquest estiu, els socorristes han dit prou. Lamentem en les condicions de precarietat laboral amb les que treballen. Unes condicions a les quals assenyalen com a principal motiu dels ofegaments mortals d’aquest estiu. Julian Lima és el coordinador de salvament i socorrisme Calella.
Aquest any ha sigut record d’ofegaments a Catalunya. Molt es deu al fet que els Ajuntaments, en general, tenen un servei salvament massa acotat. No és el cas de Calella, que disposa d’aquest servei des del mes de maig. Però d’altres ajuntaments veïns només el tenen els mesos de juliol i agost i amb horaris massa acotats, amb finalització a les 17.30 h.
Demanen un nou decret que inclogui més personal per mantenir segur tot el litoral català. Unes mesures que també volen que incloguin un augment de la temporalitat en funció de cada platja i l’afluència de visitants d’aquesta.
Estem demanant més temporalitat, més socorristes i més infraestructura. Volem que es treballi en un decret llei nou, el vigent actual és del 1972. Volem que es reguli d’acord amb la capacitat de cada lloc i segons l’afluència turística.
Però els socorristes no només atribueixen aquest augment d’ofegaments a la precarietat del sector, sinó que, també apunten que part de responsabilitat la tenen els banyistes. Sobretot aquells més imprudents que deixen a infants sols.
La gent és imprudent. El que més veiem són les imprudències amb els nens. Els deixen sols a l’aigua i els pares es queden a la sorra amb el mòbil. També hi ha gent que no sap nedar i es fica al mar i no saben que aquí al Maresme de seguida no toques.
El servei de salvament i socorrisme recalca amb èmfasi la necessitat d’atendre el que indiquen els colors de les banderes de les platges i és que en gairebé la meitat dels ofegaments mortals de les últimes setmanes la bandera era groga, per tant, demanava prudència als banyistes.