Els Participatius de Joventut de Calella, exemple de bona pràctica de govern local
El Banc de Bones Pràctiques ha incorporat els Pressupostos de Joventut de Calella en la seva base de dades. Reconeix l’experiència com un exemple d’innovació de govern i de gestió municipal. Aquest 2016 se’n farà la cinquena convocatòria, pionera al municipi en deixar a mans dels ciutadans l’elecció de quins projectes o iniciatives es financen amb el pressupost municipal.
La Federació de Municipis de Catalunya, la Fundació Carles Pi i Sunyer d’estudis autonòmics i locals, i els ajuntaments més poblats de Catalunya han valorat l’experiència dels Pressupostos Participatius de Joventut que l’any 2010 es va implementar a Calella, de forma pionera al municipi. Els joves de la ciutat van poder proposar i votar projectes i iniciatives que es finançarien amb una partida de 10.000 euros del pressupost de l’exercici del 2011.
Amb els joves, l’Ajuntament de Calella va començar a impulsar la participació vinculada a les prioritats pressupostos del municipi, ampliant-ho després a projectes d’àmbit de ciutat, instal·lacions esportives i, aquest any, demanant la implicació dels veïns perquè plategin projectes d’actuació més generals. En paral·lel, s’ha anat incrementant la partida assignada a cadascuna de les línies de participació.
Aquesta és la segona experiència que el Banc de Bones Pràctiques de l’administració ha reconegut a Calella. L’any 2010 va entrar a la seva base de dades gràcies a la instal·lació de captadors d’energia solar tèrmica a la Piscina Municipal.