Els guardonats amb el Premi Ciutat de Calella criden a no abaixar la guàrdia contra la Covid-19
Els familiars de les víctimes locals de la Covid-19; els voluntaris i voluntàries que s’han organitzat durant la pandèmia per cuidar de les persones en situació de vulnerabilitat; i els professionals a qui s’aplaudia cada vespre, durant el confinament. És a dir, els sanitaris i tot el personal de l’Hospital Sant Jaume de Calella. Han estat enguany els guardonats amb el Premi Ciutat de Calella, que es va entregar dissabte en un acte a l’aire lliure en que tothom va coincidir a recordar que la pandèmia continua activa i que no es pot abaixar la guàrdia.
Durant la cerimònia, es va entregar una rosa blanca a tots i cadascun dels familiars de calellencs i calellenques traspassats com a conseqüència del coronavirus. Una representació de tots ells va pujar a l’escenari i va ser el Premi Ciutat de Calella del 2019, el doctor Pere Puig, qui va recordar les difícils circumstàncies dels adéus que s’han hagut de donar durant el confinament. Demanava ell també mantenir-se alerta i, com a professional de la salut que ha estat, evitar que tot l’esforç fet, per part de tots, acabi sent estèril.
Ells han estat els més febles, ens han deixat d’una manera inesperada, en solitud, sense poder-nos despedir d’ells, en molts casos (…) Ens cal seguir endavant i ser molt conscients que no s’ha acabat. Agraïment immens a tots els que han estat en primera línia per cuidar-nos i protegir-nos des dels llocs essencials. No fem que el seu esforç hagi estat estèril. Cuidem-nos i protegim-nos.
El Premi Ciutat de Calella a la Solidaritat s’ha fet extensiu a tot el col·lectiu de voluntaris i voluntàries que s’han organitzat per la pandèmia per garantir que cap persona quedava desatesa com a conseqüències de les dures restriccions que es van imposar durant el confinament. Des d’aquells que anaven a portar menjar a les cases, qui repartia mascaretes o qui es cuidava d’estar en contacte amb la gent gran perquè no se sentís sola. En representació d’ells, Josep Vidal, tresorer de Càritas Calella, que reconeixia el regust amarg del guardó.
En circumstàncies normals, per Càritas seria una gran alegria rebre aquest guardó amb la resta de voluntaris de Calella. Ho és, però estem en una situació especial. El que més en dol són els morts de Calella, de Catalunya i de tot el món, molts eren amics nostres, i volem fer costat a les seves famílies (…) Aneu amb compte perquè això no s’ha acabat. Tingueu cura.
Els professionals de la bata blanca, administratius, zeladors, personal d’administració… Tothom qui treballa a l’Hospital Sant Jaume ha tingut un paper clau en la gestió de l’epidèmia i la cura de les persones afectades, i el Premi Ciutat de Calella no ho ha volgut passar per alt. La doctora Sílvia Valero, dirigia aquestes paraules en el seu discurs d’agraIment.
En aquesta pandèmia hi hem estat tots: des del personal mèdic, infermeria, admissions, personal de neteja i molts d’altres. Sense tot aquest conjunt no hauria sigut possible. Mostra d’això, avui estem tots aquí. Malgrat la dificultat de la situació, hem fet i continuem fent la nostra feina. Amb totes les nostres limitacions, hem intentat –i crec que ho hem aconseguit– donar suport mèdic i humà a tothom que estava al nostre càrrec. Esperem seguint fent-ho.
Les actuacions del músic Jordi Feliu i la ballarina Jana Torres van posar el colofó a una gala que, segons l’alcaldessa de Calella, Montserrat Candini, estava pensada per fer un agraïment a tots aquests col·lectius i fer el necessari dol compartit a rel d’una dura batalla, que encara persisteix.
Tinc la necessitat de dir-vos que aquesta és i serà una batalla dura contra el coronavirus. Que no ens podem permetre el luxe d’abaixar la guàrdia i que li hem de plantar cara, però sent prou madurs per no jugar a ser valents.
La gala es pot recuperar al portal radiocalellatv.cat. Va estar conduïda pels actors calellencs Clàudia Benito i Juli Fàbregas.