Els experts alerten de l’elevat consum d’alcohol entre els joves en època d’estiu
L’estiu és una època associada al sol, la platja i, també, a la festa. Sobretot pels joves, que aprofiten les vacances per sortir i, això, provoca que augmenti el consum d’alcohol. En declaracions a Ràdio Calella TV, la tècnica de prevenció de drogues i salut, Mar Latorre, ha explicat que les intoxicacions per coma etílic han anat a la baixa a a la ciutat segons les dades de les Barraques anteriors, però ha alertat que segons l’enquesta Estudes, un 30% dels joves s’ha emborratxat en els darrers 30 dies.
Per això, considera que cal trobar solucions per revertir aquesta situació.
Sí que és veritat que beuen. Segons l’enquesta Estudes, un 30% dels joves ha fet borratxeres en els darrers 30 dies i això en edats des dels 14 anys. Això sí que és alarmant i ens ha de fer pensar que alguna cosa no estem fent bé. Des del preu de les begudes o el model que nosaltres traspassem als nostres fills com a famílies o posar-los tant a l’abast certes begudes… Són coses que hauríem d’anar modificant.
Segons Latorre, els joves són conscients que no han de conduir si han begut, però s’ha mostrat preocupada davant les dades de relacions sexuals que es mantenen sota els efectes de l’alcohol i sense protecció.
Són conscients, sobretot en el tema del trànsit jo crec que la gent està molt sensibilitzada, es fa molt la pràctica de jo porto el cotxe i no bec aquesta nit, s’ho pacten així. Però amb altres coses potser no tant. En temes de sexualitat, de sexe sense precaució, no tenen tant aquesta impressió. Tres de cada quatre relacions sexuals han estat sota els efectes de l’alcohol. Llavors això et fa pensar que quan vas begut no pares tanta preocupació amb el tema de posar-te preservatiu o no posar-te’l. Això sí que és una conducte de risc i si que es veu bastant. També el tema de baralles.
Latorre ha explicat que, a la nostra zona, la droga que més es consumeix és la marihuana, però també drogues lligades a la festa.
Parlem sobretot de marihuana, la resta són molt residuals, parlem de que no arriba ni a un 1%. Evidentment si que trobaríem algun cas d’algun jove que ha consumit en algunes ocasions cocaïna, per exemple, però són consums que ens anem a edats més avançades, de 17 o 18 en endavant. En canvi, la marihuana és bastant abans i el consum és bastant més elevat que la resta de substàncies no legals.
En les xerrades que la tècnica de prevenció de drogues i salut realitza a les escoles, ha afirmat que els joves es mostren molt sorpresos pels efectes que provoquen les drogues en el cervell i admet que ha de desmentir falsos mites.
A continuació podeu recuperar l’entrevista íntegra a Mar Latorre, tècnica de prevenció de droges i salut.