Els desnonaments per impagament del lloguer superen als de compra
Durant aquest mes de juliol augmenta el preu de venda de pisos de segona ma, els preus del mercat de lloguer també han incrementat durant el primer trimestre de l’any i en conseqüència arribem al pic més alt per desnonaments a causa d’impagament del lloguer a Catalunya.
L’ increment de preus del mercat de lloguer ha convertit l’habitatge en un dret inabastable per a gran part de la població. Durant els darrers anys els preus dels contractes de lloguer han incrementat a la comarca del Maresme. L’increment comporta una manca de correlació entre l’oferta i la demanda d’habitatge de lloguer amb preus mitjans vora els 650 euros i una demanda sense capacitat d’assumir-los.
Aquest mes de juliol, també s’ha registrat un rècord de desnonaments per impagament del lloguer a Catalunya.
A Catalunya ja hi ha més desnonaments per impagament del lloguer que de la hipoteca. El Consell General del Poder Judicial ha comptabilitzat que en aquests últims mesos s’han triplicat els casos.
A Calella, també, són majors els desnonaments per impagament del lloguer. Margarita Valls, regidora de política social,
Des de serveis socials, hem vist com en els darrers anys, s’ha anat multiplicant les problemàtiques d’habitatge. Aquestes problemàtiques són com a conseqüència d’una precarietat laboral i econòmica que estem vivint en el moment actual.
Si que és cert que potser fins ara hi havia més problemàtica d’impagament d’hipoteca i actualment el que està en augment és una problemàtica d’impagament de lloguer.
La feina sobrevinguda a Serveis socials, que col·lapsava als professionals qui fan una feina d’acompanyament, ha fet que hi hagi la necessitat de tenir una figura d’una lletrada a l’Oficina d’habitatge, qui dona suport a Serveis Socials en tasques d’advocacia.
A causa del gran volum de feina, pel fet que la gent es troba que no pot fer front al pagament de lloguer i el desnonen. Hem agut de requerir el servei d’una lletrada, que està a l’oficina d’habitatge per poder donar acompanyament a les famílies que tenen aquestes problemàtiques, i també ens trobem que ara s’està produint una bombolla de lloguer. Estem en un moment en què les famílies tenen problemàtiques de sobreendeutament, precarietat laboral i lògicament hi ha manca de lloguer social.
D’altra banda, el preu de venda de pisos de segona mà augmenta el 0,5% durant el mes de juliol.
La mitjana de preu de venda dels pisos de segona mà a Catalunya al juliol es va situar en 2.479 euros el metre quadrat, el 0,5% més que al juliol de l’any passat, segons l’índex de preus de ‘Fotocasa’. La mitjana de preu a Catalunya està un 36,3% per sota de la mitjana de preu de l’Estat amb 1.818 euros el metre quadrat. Tot i l’increment del preu dels pisos a Catalunya, el cost d’un habitatge de segona mà encara està un 35,9% per sota dels preus màxims que es van registrar al final de la bombolla immobiliària al desembre del 2017.
Per demarcacions catalanes, a Barcelona i Girona el cost de l’habitatge puja mentre que a Tarragona i Lleida cauen.
A les comarques barcelonines, la mitjana de preu del metre quadrat s’ha situat en 2.935 euros, amb un increment del 0,8% en relació amb al juliol del 2017.
I es que Catalunya és el tercer territori de l’Estat amb el preu més alt dels pisos amb 2.479 euros el metre quadrat, només superat pel País Basc, el més car, amb 2.755 euros el metre quadrat, i la Comunitat de Madrid, amb 2.708 euros el metre quadrat.
A Calella, per exemple, el preu més baix d’un immoble és al voltant dels 50.000 euros i, el més car al voltant dels 2.600.000 euros.
A continuació podeu recuperar l’entrevista integra a la regidora de política social Margarita Valls.