Els comuns s’oposaran a l’increment de la factura de l’aigua per al 2023
En Comú Guanyem ha recorregut l’acord del Consell Comarcal del Maresme d’acceptar el nou preu de l’aigua que ha fixat la subministradora Agbar com a conseqüència de l’encariment de la factura energètica. En clau local, avui, Calella en Comú s’oposarà a la proposta de modificació tarifària que es debatrà en el sí del consell d’administració de Gestaigua, amb un increment previst del rebut del 17%. Sebastián Tejada, que és portaveu a l’Ajuntament de Calella i també al ple del Consell Comarcal del Maresme, ha posat en qüestió els arguments esgrimits per la companyia i ha criticat que l’ens comarcal no s’hagi ni fiscalitzat ni provar de negociar per esmorteir la pujada que acabarà impactant sobre les economies domèstiques.
En declaracions a Ràdio Calella TV, Sebastián Tejada s’ha referit al context en què Agbar ha plantejat l’increment del 14% del preu de l’aigua quan la factura energètica acumula uns mesos de reduccions. La companyia s’encarrega d’abastir l’aigua en alta que posteriorment gestiona el Consell Comarcal del Maresme. Acusa a la majoria política de l’ens comarcal d’aprovar-lo sense fiscalitzar les contractes d’Agbar ni tampoc entrar a negociar-ne una rebaixa.
Què ha fet Agbar? Ha signat un contracte pel seu compte, i sense la supervisió del CCM, amb dues companyies amb les quals hi té una proximitat sospitosa: Iberdrola i Total Energies. Amb aquest suposit de preus decideix que els costos s’incrementen un 14% i demana una actualització de preus al CCM. Insisteixo, el CCM no ha fet la supervisió que calia. Dues hores abans del ple, l’interventor no coneixia els contractes ni el procediment que havia seguit Agbar, i davant d’això va emetre un informe en què deia que no es veia capaç d’opinar sobre la pujada plantejada.
En Comú Guanyem ha presentat un recurs de reposició contra l’acord del ple del Consell Comarcal del Maresme, que ha acceptat un increment del preu del subministrament de l’aigua d’aproximadament 1 milió d’euros, que es derivarà a les poblacions del nord de la comarca. A Calella li corresponen uns 200.000 euros, tal com confirmava ahir el tinent d’Alcaldia de Serveis de ciutat i i conseller delegat de Gestaigua, Albert Torrent.
Tejada ha avançat que hi votaran en contra, també per una qüestió de forma.
Nosaltres votarem en contra, en primer lloc, perquè no està justificada la pujada dels preus que facturarà el Consell Comarcal en alta, per això hem recorregut l’acord. Però també per problemes de forma, perquè 24 hores abans de la reunió del consell d’administració encara no havia rebut el pressupost del 2023 que s’ha de votar. L’estava reclamant a les sis de la tarda i m’ha aribat aquest matí. Gestaigua funciona amb ocultisme i falta d’informació important, no hi ha manera de votar el pressupost que recull aquesta modificació de tarifes. No és acceptable.
En aquest sentit, emplaça als partits de l’arc plenari municipal a treballar conjuntament amb els seus representants al Consell Comarcal del Maresme a intentar tirar enrere l’augment tarifari, que acabarà repercutint en les economies domèstiques. A Calella, es calcula que la factura s’encarirà un 17%, uns 4 euros de mitjana.
Quan torni, poden dir que no hi estan d’acord. El senyor Torrent i la resta de representants polítics locals poden dir als seus representants al Consell Coamrcal que la proposta no està prou justificada i que la tirin enrere. També poden presentar un recurs contra la resolució que haurà de prendre l’ACA.
Tejada també ha qüestionat l’afirmació d’Albert Torrent, que ahir al programa La ciutat va acusar al Govern de la Generalitat de crear “ciutadans de primera i de segona” a l’hora d’assumir el sobrecost de l’aigua com a cosneqüència de l’increment de la factura energètica. Segons el portaveu dels comuns, l’àrea metropolitana va exercir els mecanismes de negociació que té a l’abast per minimitzar-ne l’impacte.