Els comuns recorreran la creació de l’empresa mixta per a la gestió de l’aigua al Maresme

Els comuns exploraran totes les vies possibles per impedir que la gestió del cicle integral de l’aigua al Maresme estigui també en mans de privats. El partit va votar en contra de la creació de l’empresa mixta que, a partir de l’any vinent, assumirà els serveis de sanejament i de subministrament en alta a tot el territori; i ara anuncia que hi presentarà recurs i que no descarta recórrer a la justícia ordinària. Ho ha dit el portaveu comarcal d’En Comú Podem, el calellenc Sebastián Tejada, qui també s’ha referit aquest matí a La Ciutat a les declaracions del tinent d’Alcaldia i conseller de Gestaigua, Albert Torrent, que exposava que no han portat la nova tarifa de l’aigua a la ratificació del Ple Municipal per evitar que s’utilizi com a arma electoral.

El grup comarcal d’En Comú Podem recorrerà l’acord del Ple del Consell Comarcal del Maresme de principis de la setmana passada per a la creació de l’empresa mixta que s’ha d’encarregar del nou model de gestió de l’aigua un cop finalitzin les concessions actuals. El partit, que hi va votar en contra – com també ho van fer el PSC i la CUP –, contempla arribar fins a la justícia ordinària per impedir una decisió que, segons Sebastián Tejada, suposarà un greu perjudici per a les famílies.

El Consell Comarcal del Maresme va crear un problema per unes quantes dècades (…) En les pròximes setmanes interposarem un recurs, que segurament perdrem, hi tornarem i, llavors, amb tota seguretat, anirem al contenciós administratiu perquè considerem que l’organisme ha fet una aplicació il·legal de la normativa amb un greu perjudici per a les economies de les famílies.

El portaveu dels comuns ha replicat els arguments exposats pels socis de Govern del Consell Comarcal – Esquerra i Junts – per justificar la creació de la mixta. De fet, ara s’haurà d’iniciar el procés de licitació per trobar el soci privat que tindrà el 40% de la titularitat de l’empresa que en resulti.

D’una banda, Tejada assegura que l’aposta pel model 100% públic permetria reduir costos de gestió i de manteniment, entre d’altres, possiblement amb efectes sobre el preu final; i de l’altra, que tampoc tindria problemes per accedir al finançament necessari per activar l’empresa, que el Govern comarca xifra en els 18 milions d’euros.

Una empresa pública es pot estalviar aquests costos. A més, no tindria cap dificultat d’accedir a finançament, en contra del que es diu. En el cas del Maresme, tenen un superàvit anual per sobre dels 3 milions d’euros i, per tant [segons els càlculs que fa Tejada] no caldria ni recórre-hi. En tot cas, si fos necessari, no tindrien cap problema.

En aquest sentit, Tejada ha donat la seva versió sobre la decisió de la Govern de l’organisme supramunicipal de decantar-se per la col·laboració público-privada. Assenyala a les empreses que – segons ha dit – “fan una pressió descomunal sobre els polítics”; i també la forma de gestió d’alguns responsables públics.

Sovint, els polítics estan en el càrrec per un període de 4 anys i els costa involucrar-se en processos que exigeixen un esforç més gran que la gestió del dia a dia. La idea de gestionar costa i acostuma a resultar més fàcil delegar en una empresa com Agbar, per exemple, perquè et faci la feina. És més fàcil.

El Ple del Consell Comarcal del Maresme va aprovar la creació de l’empresa mixta per a la gestió del cicle integral de l’aigua amb els vots a favor dels socis de govern, Esquerra i Junts, i del conseller no adscrit Francesc Guillem. Ciutadans i el conseller d’Esquerra Ramir Roger es van abstenir; mentre que PSC, CUP i En Comú Podem, a més de la consellera d’Esquerra Carme Terradas hi van votar en contra.

Tejada respon a Torrent sobre l’increment previst de l’aigua a Calella: “No es porta al Ple Municipal perquè estan en campanya electoral”

Sebastián Tejada, que encapçala la candidatura de Calella en Comú Podem a les municipals del maig, ha respost al tinent d’Alcaldia i conseller de Gestaigua, Albert Torrent, que ahir explicava perquè no es porta la revisió de la tarifa de l’aigua aprovada pel consell d’administració a la ratificació del Ple Municipal. Des del Govern, Torrent deia que s’evita que l’increment del 17% del rebut domèstic s’utilitzi en clau electoral, tot i que recordava que l’última decisió la pren sempre l’alcalde.

El líder dels comuns li ha respost dient que carrega sobre l’oposició una decisió amb la que busquen el propi benefici electoral.

Per què no ho porta al Ple Municipal? Òbviament perquè està en campanya electoral. Dir que ho voldria aprofitar l’oposició, quan en el consell d’administració ja hi va votar en contra, i ets tu qui no ho porta perquè no et penalitzi en campanya electoral és ser molt agosarat.

Tejada assegura que hi ha alternatives a l’increment previst del rebut domèstic i que des del Govern es defensa com l’única opció per repercutir els nous preus del subministrament en alta.

Si soc el responsable de liderar la decisió, no tindria massa complicació. Substituirem la proposta d’increment del 17% per una altra més raonable, que reculli la pujada de costos de personal i material i deixar en suspens la pujada del preu del Consell Comarcal del Maresme, que continua recorreguda. I mentre sigui així, hi ha esperança.

El portaveu i alcaldables dels comuns diu que si els resultats electorals permeten renovar les actuals majories a l’Ajuntament de Calella, la pujada del 17% s’aprovarà, així com també el pressupost de l’empresa Gestaigua.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.