Els comuns prioritzen la revitalització del carrer Jovara a l’hora de demanar ajuts a Europa
Calella en Comú veu en la convocatòria dels fons europeus Next Generation de reactivació post-Covid una “finestra d’oportunitat” per actuar al carrer Jovara i retornar-li la centralitat que va tenir anys enrere. És la proposta que incloïen en la moció que van portar a la sessió del Ple Municipal de la setmana passada i que van acabar retirant davant l’acord de tots els partits polítics per crear una taula d’avaluació local dels projectes que s’hi presentaran. El portaveu dels comuns, Sebastián Tejada, ha assegurat que la seva proposta encaixa a la perfecció amb la filosofia del programa de subvencions europeus.
El procés de degradació del carrer Jovara, amb molts edificis en situació d’abandonament o envelliment, locals comercials tancats i una preocupant paralització econòmica fa necessari, segons Calella en Comú, una actuació de revitalització que ja no pot esperar més. El partit aposta per definir un projecte que permeti obtenir fons de la convocatòria Next Generation de reactivació post-Covid. S’agafa en què una de les potes del programa té a veure amb la rehabilitació d’habitatges i trames urbanes, a què es destinarà una partida de 6.500 milions d’euros. Sebastián Tejada, portaveu dels comuns, ha explicat quina és la diagnosi que fan del carrer i que els motiva a reclamar l’actuació.
Hi ha un alt percentatge d’habitatges molt necessitats de rehabilitació, podria ser del 40% del total; tenim 11 hotels o pensions abandonats, edificis d’interès històric i artístic que podrien tenir un valor diferent; té una centralitat important que el farien idoni per a serveis. I té molts baixos comercials buits, que li donen un potencial per radicar-hi activitats econòmiques com el comerç o l’artesania.
La proposta dels comuns passaria per redactar un Pla Especial de Millora Urbana del carrer Jovara per fer una planificació mirant cap al futur.
La nostra idea seria utilitzar una figura urbana com el PEMU que permet fer una actuació compacta i ordenada del territori. Això ens obliga a tenir com a interlocutors els veïns i com a socis empreses, i des del nostre punt de vista, empreses i autònoms locals que n’haurien de ser els motors.
Calella en Comú recalca que cal aprofitar la conjuntura per fer aquest pas endavant. En aquest sentit, celebra que l’alcaldessa ja hagi emplaçat als partits a nomenar els seus representants a la taula d’avaluació local. En cas que prengui en consideració la seva proposta, Tejada explica quins serien els primers passos que caldria fer.
La primera part de la proposta és fer el pla financer: decidir l’àmbit d’actuació, tenir clar el cens d’habitatges que són susceptibles d’actuació i fer el pla financer. Sense això no es pot presentar el projecte, així que serà el primer pas.
Sebastián Tejada ha recordat que ja ho portaven en el seu programa electoral i que han tingut l’oportunitat de comentar-ho amb els veïns, que ho han vist amb bons ulls.
A continuació podeu recuperar íntegrament l’entrevista al portaveu de CeC, Sebastián Tejada, al programa La Ciutat.