Els alcaldes del Maresme alerten que l’emergència climàtica deixa el territori en una “situació greu i preocupant”

El temporal Gloria ha fet aflorar les mancances d’inversió al Maresme a l’àmbit del litoral i de les infraestructures i, davant d’això, els alcaldes i alcaldesses de la comarca han consensuat un document que radiografia la situació i exigeix solucions a les administracions de la Generalitat i l’Estat. Entenen que la situació és “greu i preocupant” i que el canvi climàtic deixa el territori en una situació d’especial vulnerabilitat per la seva ubicació. Aprofitant la celebració del Ple Municipal, ahir l’alcaldessa de Calella va fer la lectura del text aprovat pel Consell d’Alcaldes, en què s’adverteix que les rierades i llevantades de les últimes dècades seran a partir d’ara més agressives i freqüents.

El que més preocupa als alcaldes i alcaldesses del Maresme és que el territori recuperi la normalitat després dels efectes devastadors del Gloria. És per això que reclamen facilitats financeres per destinar el superàvit pressupostari a afrontar les despeses de reparació dels desperfectes i ajuts urgents per als sectors agraris i per posar al dia les infraestructures que garanteixin que la temporada turística es podrà desenvolupar amb garanties. Així ho comentava l’alcaldessa Montserrat Candini.

Reclamem amb urgència ajudes als sector agrari maresmenc perquè recuperin l’activitat el més aviat possible; i ajudes per reparar infraestructures costaneres per garantir que la temporada turística es pugui iniciar amb normalitat; partides econòmiques al pressupost 2020 de la Generalitat que permeti als ajuntament afrontar els desperfectes ocasionats pel temporal; i actuacions immediates de Renfe per assegurar la connectivitat del Maresme i la Selva en els trams més desprotegits.

consell alcaldes generEl document exposa la preocupació per com el canvi climàtic afectarà un territori que, en només tres mesos, ha deixat dos temporals que ha malmès les comunicacions i s’ha emportat les platges del litoral. És davant d’això que es reclama un estudi amb profunditat de totes les actuacions que s’han de fer a curt i llarg termini. S’inclouen el trasllat de la línia de tren, i diverses mesures que s’enllacen entre elles: s’exigeix la gratuïtat de la C-32, lligada a la conversió de l’N-II en una via urbana, i la millora del transport públic.

La necessitat de traslladar en els àmbits possibles la línia de tren de Renfe, i mentre no es trobi un traçat alternatiu, efectuar sense demora les inversions necessàries en el traçat ferroviari per garantir l’eficiència de la línia en la seva connectivitat entre la comarca i La Selva, i les ciutats de Barcelona i Girona. La supressió del peatge de la C-32 el 2021, tal com està previst; i la transformació de l’N-II en una via lenta de naturalesa interurbana; l’ampliació del transport públic per carretera que permeti directes i semidirectes amb Barcelona i Girona, i l’adaptació del model tarifari del transport públic a un model ajustat als quilòmetres recorreguts.

El territori reclama més inversió per a la neteja i el manteniment de la riera i el compliment del Pla Estratègic del 2015 sobre l’estabilització de les platges, davant la problemàtica creixent de la desaparició del litoral a cada llevantada. Amb tot, no volen que la solució a això passi per la draga de la sorra perquè comporta malmetre l’ecosistema marí.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.