Els adolescents de Calella s’inicien al consum de tabac i alcohol als 13 anys
175 alumnes dels tres centres educatius de secundària de Calella han participat en una enquesta sobre hàbits relacionats amb la salut realitzada per l’Àrea de Salut Pública de la Diputació de Barcelona. De forma totalment anònima han pogut respondre a un qüestionari en què se’ls pregunta si consumeixen tabac, alcohol o altres substàncies addictives, quina és la seva relació amb els companys, o si tenen relacions sexuals i quins mètodes anticonceptius utilitzen.
175 nois i noies que estudien als centres de secundària de Calella, d’entre 15 i 17 anys, són la mostra de l’enquesta realitzada per la Diputació de Barcelona sobre hàbits relacionats amb la salut.
Més de la meitat ha reconegut haver fumat alguna vegada i, d’aquests, un 33% ho fa a diari. L’edat mitjana en què s’inicien al consum de tabac és de 13,60 (anys), una mica per sobre sobre el moment en què diuen haver pres la primera copa. També al poc de complir els 13 anys, els menors enquestats diuen haver fet el seu primer consum d’alcohol, en un percentatge sensiblement superior entre les noies. Els que han begut almenys una vegada expliquen que ho fan majoritàriament en cap de setmana i en locals d’oci nocturn o en festes amb amics.
En relació amb d’altres substàncies addictives, un de cada tres enquestats admet haver-ne consumit alguna vegada, mentre que l’edat d’iniciació s’eleva fins als 14 anys. D’aquests, la meitat han respost haver pres al·lucinògens en l’última setmana. Les altres substàncies que proven són l’haixix, les amfetamines, els tranquil·litzants, les amfetamines i la cocaïna. En aquest últim cas, el 17% diu haver-ne consumit en els últims dotze mesos.
L’enquesta també recull la seva opinió sobre la relació que mantenen amb els pares o tutors –només un 25% exposen que és regular o dolenta– i amb els companys i les companyes. En aquest escenari, gairebé el 10% dels alumnes exposa haver estat víctima de maltractament escolar i un 16% haver rebut assetjament sexual al carrer.
Quant a la pràctica esportiva i l’exercici físic, els resultats posen de manifest que el 85% dels adolescents enquestats fan esport, i majoritàriament entre dos i tres cops per setmana. Aquest hàbit és més alt entre la població juvenil masculina que entre les noies, amb una diferència percentual del 18%.
Pel que fa a les relacions sexuals, el 27% dels adolescents d’entre 15 i 17 anys preguntats han afirmat haver tingut una experiència amb penetració. La primera relació l’han tingut als 14 anys de mitjana. El 17% ha fet servir la píndola del dia després i el 10% diu que s’ha quedat embarassada o ha deixat embarassada a la seva parella. I és que el 14’9% dels joves que han tingut almenys una relació sexual amb penetració no ha utilitzat cap mètode anticonceptiu i el 29’8% practiquen la marxa enrere. La resta mantenen relacions amb preservatiu.
Aquesta enquesta té per objectiu facilitar informació sobre els estils de vida dels adolescents de 4t d’ESO i ajudar en el disseny i l’avaluació de les polítiques locals de salut.