El tercer camp arqueològic a Sant Andreu destapa restes humanes enterrades a l’ermita

Aquest cap de setmana s’ha fet el tercer camp de treball arqueològic a l’ermita de Sant Andreu de l’Arboceda i s’han descobert restes humanes, enterrades al costat d’on hi havia l’absis. En concret s’ha trobat el cos d’un infant, que no arriba als 80 centímetres i un adult.

IMG-20160315-WA005L’equip d’arqueòlegs que treballen conjuntament amb l’entitat Amics Escoltes del Montnegre creu que aquests ossos podrien ser pagesos de la serra de l’Arboceda enterrats en èpoques anteriors a la creació de les poblacions actuals o habitants de la masia. Ho ha explicat Aniol Noguera, dels Amics Escoltes del Montnegre. “És molt habitual que a aquestes ermites hi hagi enterraments. De fet, Sant Andreu està documentat des del segle XI, però molt probablement -perquè l’ermita està dedicada a un sant que és un Apòstol- es creu que és anterior. Per tant, és possible que abans de les parròquies de Pineda i Sant Cebrià els pagesos que morien allà hi fossin enterrats, com també pot ser que hi haguessin estat enterrats posteriorment habitants que hi haguessin viscut. No ho sabem del cert“.

Aniol Noguera ha explicat que les restes òssies s’han retirat per estudiar-les amb tranquil·litat i ara l’entitat treballa amb l’Ajuntament de Pineda per assegurar la conservació de tot aquest material.

IMG-20160315-WA003En aquest camp de treball també s’ha desmuntat, llosa a llosa, el terra de l’ermita, per excavar més avall i seguir coneixent la història d’aquest espai i de la casa dels masovers, annexa a l’ermita. Diversos voluntaris, ex escoltes, i membres del Cau de Calella, com nois i noies de la unitat de pioners i caravel·les, han estat aquests dies a Sant Andreu ajudant en diferents tasques, com construir un petit mur, pintar la porta d’entrada a la casa i netejar el sotabosc de l’entorn per fer l’ermita més visible. Aniol Noguera: “Tenim un bosc a les terres nostres del Montnegre que està, com se’n diu, abandonat. És molt salvatge perquè s’havia utilitzat molt per fer llenya i fer carbó. Ara el bosc creix i està molt bé, però el problema és que si hi hagués un incendi impediria una actuació perquè costa molt entrar-hi. Llavors una de les coses que fem és netejar el sotabosc, que a vegades és neteja literal, de treure escombraries“.

Al mes d’abril hi ha tres camps de treball més que ja estan programats però als quals els manca la confirmació a l’espera de tenir pressupost per tirar-los endavant. Si s’aconsegueix el finançament es faran de divendres 1 fins al diumenge 3, del divendres 8 fins al diumenge 10, i del divendres 29 d’abril fins al  diumenge 1 de maig.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.