El Sidral Solidari reflexiona sobre les conseqüències de l’emergència climàtica

Els canvis climàtics derivats de l’escalfament global, que provoquen períodes de gran sequera i alhora pluges torrencials extremes, estan impactant en els mitjans de subsistència de la població, especialment en territoris del sud del planeta. Algunes comunitats han d’abandonar les seves terres natals per les dificultats amb què es troben, i això els converteix en refugiats ambientals. Un fenomen sobre el qual s’interessa l’edició d’enguany del Sidral Solidari, la principal iniciativa de divulgació i sensibilització que organitza el Consell Municipal de la Solidaritat de Calella que integren una dotzena d’entitats locals dedicades a la solidaritat i a la cooperació internacional. Se celebrarà aquest diumenge 22 de maig al Passeig Manuel Puigvert, amb paradetes durant el matí i activitats al llarg de tot el dia.

Mariona Grau, tècnica de Solidaritat i Cooperació de l’Ajuntament de Calella, ha comentat la temàtica del Sidral Solidari, que torna després de dos anys d’absència per culpa de la pandèmia.

Vam prendre la temàtica del canvi climàtic enfocada en la cooperació internacional. Ens centrem en una de les conseqüències, que és l’escassetat d’aigua que afecta especialment a països empobrits que provoca que hi hagi gent que hagi de marxar perquè no s’hi pot sobreviure.

Les activitats del Sidral Solidari començaran amb l’hora del conte La Maleta a càrrec de Sílvia Serra (11h) i seguiran amb un joc infantil de sensibilització, la lectura del manifest i el concert de Sayo i Lua. Es farà un dinar solidari al preu de 5 euros, i que destinarà els beneficis al fons d’emergència a Ucraïna.

La comunitat ucraïnesa de Calella també serà present a la jornada solidària, amb una paradeta i oferint una actuació musical (15h). Per acabar les activitats del matí, es farà el sorteig d’una panera amb productes de comerç just.

Durant el matí, les entitats del Consell Municipal de la Solidaritat tindran paradeta informativa a la zona del Passeig Manuel Puigvert. Són les associacions África Increíble, Moussa Molo-Koddigal, Agermanament Sense Fronteres, Alcaria, l’Associació de Dones Africanes de l’Alt Maresme, Connect Destinity ORG, l’Associació per l’Assessorament Ciutadà Catalunya-Cassamance, l’Associació Pro-Dansa, Malgrat amb el Sàhara, la Comissió de l’Agenda Llatinoamericana, la Fundació Educació Solidària Escola Pia.

Segons les últimes dades de les Nacions Unides, el 2019 al voltant de 2.000 desastres ambientals van generar 24,9 milions de desplaçaments interns en 140 països. Aquesta és la xifra de migracions climàtiques més alta registrada des del 2012 i, a més, és tres vegades el nombre de desplaçaments causats per les guerres o els conflictes armats.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.