El servei d’atenció al final de la vida es garanteix un any més a l’Alt Maresme
El Servei de Suport Immediat a Domicili (SSID) continuarà actiu a l’Alt Maresme per onzè any consecutiu. Avui s’ha fet pública la renovació de l’acord entre la Corporació de Salut del Maresme i la Selva i l’Associació de Voluntaris i Amics de l’Hospital (AVAH) per mantenir el recurs d’atenció al final de la vida i que es presta per part d’un equip especialitzat en cures pal·liatives. És un servei integral que s’ofereix a la persona que pateix la malaltia en tasques com la higiene, l’alimentació o les cures no complexes; sense descuidar el suport emocional a la família. Aborda aspectes físics, emocionals, socials i espirituals. Des que es va posar en funcionament, l’any 2012, ha atès més d’un miler de persones, incloent la zona de la Selva Marítima, on ara per ara no està assegurat per un tema de finançament.
L’organisme sanitari i l’AVAH posen de relleu la col·laboració d’Oncolliga i la Fundació Miquel Valls, i dels ajuntaments, per mantenir en funcionament el servei que atén a domicili pacients amb malalties cròniques complexes, degeneratives o que tenen processos oncològics avançats i que requereixen d’una atenció integral i urgent. Es va activar l’any 2012, ha complert més de deu anys i ha arribat a un miler de persones. A l’Alt Maresme es garanteix la seva continuïtat per un any més.
Josep Puig, president de l’AVAH, ha fet una valoració d’aquesta trajectòria i de l’acollida que té el servei entre les famílies que l’han necessitat.
Des de l’AVAH n’estem molt satisfets perquè tenim un retorn molt bonic. Qui ho vulgui, a la nostra web hi trobaran un vídeo amb els testimonis d’unes quantes famílies, tres o quatre, a les que s’ha atès durant aquests anys i que són realment emocionants.
El SSID és un dels projectes que s’impulsen des de l’AVAH gràcies al suport econòmic d’entitats públiques i particulars, directes o a través de les múltiples activitats solidàries que se celebren arreu del territori durant l’any.
A Calella, les activitats que organitzem l’AVAH i que també impulsen altres entitats, són per finançar els cinc programes que tenim, un dels quals és aquest. Tots els fons que es recullen es destinen únicament a això, perquè els que hi treballem ho fem de manera voluntària. És important que se sàpiga: tot donatiu va directament a tirar endavant els serveis.
L’AVAH té un programa específic de voluntariat hospitalari, aturat durant la pandèmia; dos vinculats a la salut mental – Club Social l’Encenall i rehabilitació de persones amb transtorn mental sever –; i el d’alzheimer. Tots es tiren endavant de forma altruista però comptant amb professionals per a les tasques d’atenció als usuaris, i sempre gràcies al finançament de privats i entitats públiques.
En el cas del SSID, a més del suport de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva, també hi col·laboren Oncolliga i la Fundació privada d’ELA Miquel Valls amb seu a Calella; a més dels ajuntaments de Calella, Pineda de Mar, Malgrat de Mar, Sant Pol de Mar, Canet de Mar, Palafolls i Tordera.
El servei ara mateix no està garantit a la zona de la Selva Marítima, per on s’havia ampliat en els últims anys. En una nota de premsa, l’organisme sanitari explica que està en l’aire i només es podrà executar si rep el suport econòmic necessari provinent de fons municipals o bé d’altres entitats.
El SSID va obtenir l’any 2016 el reconeixement de la Fundació Avedis Donabedian amb el Premi a la qualitat en integració assistencial, de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques i la Salut de Catalunya i Balears i de l’Observatori d’Innovació en Gestió Sanitària a Catalunya de l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS) del Departament de Salut.