El sector turístic maresmenc celebra la pròrroga dels ERTOS, però demana més ajudes a l’Estat

Preacord in extremis entre Govern, sindicats i patronal per a la prolongació dels ERTO fins al 31 de gener del 2021. El Consell de Ministres aprovarà avui aquest acord només dos dies abans que expiri l’actual vigència dels Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació, que havien d’acabar ara a finals de setembre. Entre les novetats d’aquest nou acord destaca la creació d’un ERTO per limitació d’activitat, a la que poden acollir-se tots els sectors, la patronal havia denunciat fins ahir que la proposta de la Seguretat Social deixava fora a l’hostaleria i el comerç. La fórmula acordada per fer-ho és la de l’ERTO de rebrot. Totes les empreses o sectors que vegin limitada la seva activitat normal entraran per aquesta via. En una entrevista a La Ciutat, representants del sector turístic a la comarca han aplaudit aquesta prolongació però alerten que les ajudes són insuficients i que molts treballadors es troben en situació de precarietat.

El President del Gremi d’Hostaleria del Maresme, Jordi Noguera, ha celebrat el preacord. Noguera diu que necessiten aquestes ajudes per garantir la continuïtat dels establiments turístics.

El nostre sector necessita aquests ajuts. Tots sabem que tenim un turisme vacacional i de temporalitat, treballem 6,7,8 mesos a l’any i les ajudes pel col·lectiu de treballadors són molt necessàries. També necessitem aquestes ajudes per poder tirar endavant amb les empreses i no haver de tancar.

La presidenta de l‘Associació Turística de Calella, Sònia Hernández, ha anat més enllà i ha demanat al Govern espanyol més ajudes. Retreu que l’executiu de Sánchez hagi abandonat a un dels sectors més damnificats per la pandèmia.

Espero que el govern tregui alguna mena de cobertura més. A mi m’enfada molt que el govern espanyol no hagi demanat cap ajuda a Brussel·les pel sector del turisme. Han de demanar ajuda per totes les persones que s’han quedat sense treballar, que són moltes. Els que hem obert hem pogut salvar entre cometes 5 mesos. Però necessitem que demanin ajudes a Europa pel sector més damnificat, que és el que no ha pogut treballar.

La Secretària General de la Federació de Serveis al Maresme, Osona i Vallès Oriental de CCOO, Anna Moreno, ho veu com una molt bona notícia, però espera que aquesta prolongació no es tradueixi en una davallada de la prestació al 50%.

És una bona notícia però preguem que la prestació no baixi del 70% però que si no és una davallada molt gran de la prestació que reben les persones en ERTO. També però crec que el Govern actual ho fa tot a últim moment i sense planificació.

Més enllà de les persones que estan en ERTO, Moreno i Hernández també han reclamat ajudes per a tots els treballadors fixos discontinus que per la seva condició de treball no es van poder incloure en l’ERTO i ara estan sense rebre cap mena de prestació, vivint en una situació d’absoluta precarietat.

Aquests treballadors fixos discontinus van cobrar una prestació de tan sols tres mesos i ara s’han quedat sense atur, sense ajudes…i la majoria de gent que ens ven no tenen ara ni per menjar ni per pagar el lloguer.

Hernández és la presidenta de l’ATC.

És cert. Fa mesos que desgraciadament és una realitat. És una situació dramàtica i molt trista. Veure que els polítics no demanen i no es mullen per aquest sector… Ja no dic que es mullin pels empresaris, si no pels treballadors que són els més necessitats.

Finalment, el preacord que s’aprovarà avui inclou el compromís d’obrir una taula de negociació per donar protecció als treballadors temporals que han estat afectats per ERTO i que finalment s’han quedat sense feina.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.