El Sant Jordi es viu a la plaça de l’Església
La Fira del Llibre i de la Rosa aplega enguany una quinzena d’entitats i partits polítics locals, convertint la cèntrica plaça de l’Església en lloc de pas obligat per la diada de Sant Jordi, i on triar i remenar entre les parades de venda de llibres i roses. La plataforma #Seguim del col·lectiu independentista ha guarnit la plaça amb llaços de color groc per simbolitzar la reivindicació d’alliberament dels polítics i líders socials empresonats. El CDR de Calella ha instal·lat un muntatge fotogràfic enreixat a l’entarimat per clamar contra la repressió.
La situació política al país ha tenyit de color groc l’espai on cada any se celebra la Fira del Llibre i de la Rosa, participada per una bona representació del teixit associatiu de Calella.
A les parades s’hi poden trobar roses, que es venen al preu de 3 euros de mitjana. Majoritàriament de color vermell, però també d’altres colors: grogues, blaves o blanques. Des del sector es preveu que s’arribin a vendre 7 milions de flors, tot un rècord.
Les previsions del sector editorial són igualment optimistes per a un diada de Sant Jordi que cau en dia laborable, però que es viu de forma clarament festival. Entre les novetats literàries d’enguany, molts títols al·lusius al procés d’independència i a la situació política catalana. S’espera que acabin de configurar la llista dels més venuts, al costat dels llibres que han guanyat els principals premis literaris d’aquest 2018: Jo sóc qui va matar Franco, de Josep-Lluís Lluís (Premi Sant Jordi de novel·la); La força d’un destí, de Martí Gironell (Premi Ramon Llull); o El fuego invisible, de Javier Sierra (Premi Nadal).
Joan Rebagliato amb L’últim port. Diari d’Alexandros, i Francesc Ten amb Xamfrà Kon-Tiki són els autors calellencs que han presentat novetat literària per aquest Sant Jordi 2018.