El pubillatge fa autocrítica després de les dificultats per trobar hereu i pubilla enguany
L’associació del Pubillatge de Calella fa autocrítica i considera que ha d’explicar a les escoles el que representa aquesta tradició. Després de dos anys de dificultats per trobar hereu i pubilla a Calella, l’entitat creu que s’ha de fer més feina encara per promoure candidatures entre els joves i donar a conèixer el que representa ser hereu i pubilla del teu poble.
Marina Vergés i Oriol Terricabras són els nous pubilla i hereu de Calella. Van ser proclamats dissabte en un acte a la plaça de l’ajuntament. A aquests noms s’ hi ha d’afegir els d’Alba Alarcón i Martí Coll, com a pubilleta i hereuet. L’elecció d’aquests joves representants de la ciutat s’ ha fet sense votacions perquè només hi havia un candidat o candidata a cadascun dels títols.
Enguany arribar fins aquí ha estat complicat perquè s’ ha patit força per poder cobrir tots els títols locals del 2017 i a més s’ ha anat a contrarellotge. Finalment, això sí, les gestions fetes per trobar candidats a Pubilla i Hereu van donar fruit.
Tot i això, des de L’Associació del Pubillatge de Calella, Adela Castellà considera que cal fer més encara per donar a conèixer el que representa aquesta tradició i posar-la en valor. En aquest sentit, segons Castellà caldrà anar a les escoles a explicar en què consisteix aquesta tasca per animar els més joves a participar-hi.
“He de reconèixer que ha sigut algo que no hem fet i que hauriem d’haver fet. I és anar a les escoles a explicar el que és el pubillatge, que la gent no ho vegi com aquella figura que va amb aquell vestit tradicional que cuidado, les peces del vestit de la pubilla té el seu significat, que no són aleatories, a banda de la moda de l’època. Aquesta feina de transmissió a la gent de les escoles, aquest any ho van demanar, i la veritat que volem tenir en compte la seva petita crítica.”
Castellà espera que aquesta tradició tingui futur i en defensa els seus valors perquè lluny de ser anacrònica, segons afirma, és una manera de reconèixer la dona catalana. A més, sempre ha vetllat per la igualtat, tenint en compte que la figura de l’hereu és molt més recent, mentre que en el cas de la pubilla data de L’Edat Mitjana.
“L’haurem de potenciar, i no només potenciar a nivell dels actes que veiem, sinó que seria important que en un moment que es demana la igualtat, entre home i dona, que veiem en la nostra història, i en el nostre dret, ja teníem una igualtat legal entre l’home i la dona.”
El pubillatge és una tradició arrelada a Catalunya des de fa segles. Els joves escollits com a hereu i pubilla representen el seu poble o ciutat allà on van. Sobretot pel que fa a l’àmbit cultural i festiu.
Si voleu escoltar l’entrevista sencera que li hem fet a l’INFO MIGDIA aquí :