El projecte de l’Aldi torna al Ple Municipal, per partida triple
Tres dels punts inclosos en l’ordre del dia de la sessió ordinària del Ple Municipal que tindrà lloc aquesta tarda a l’Ajuntament Vell fan referència al projecte de l’Aldi. Dos promoguts pel Govern Municipal i el tercer, una moció de Calella en Comú perquè es retiri la llicència d’obres majors a l’empresa promotora. Els arguments que esgrimeixen els comuns són els mateixos que van plantejar a l’hora de demanar una revisió extraordinària del projecte. Ho van fer conjuntament amb la CUP, presentant la iniciativa en una roda de premsa, aquest estiu passat. L’executiu local proposarà avui al plenari que es desestimi la petició “perquè no s’ajusta a la normativa”.
El portaveu del Govern, Josep Torres, ha declarat que el recurs de revisió extraordinari presentat per comuns i CUP no se sosté a nivell legal i, per això, proposen desestimar-lo.
En el fons és que no, però és que des del punt de vista normatiu no s’ajusta a dret (…) Mentre es fan canvis petits que no modifiquen de manera significativa el projecte inicial, cap problema. Però això no només passa amb l’Aldi, sinó amb qualsevol projecte constructiu d’aquí de Calella o de qualsevol ciutat. Perquè això són normes urbanístiques.
La petició perquè s’iniciés un recurs extraordinari de revisió del projecte de l’Aldi es va formalitzar aquest passat estiu per iniciativa de comuns i CUP. Els dos partits demanaven que se’n declarés la nul·litat exposant que s’havia fonamentat amb informes incorrectes o poc rigorosos i que posteriorment s’havia generat documentació que en modificava substancialment l’essència.
Un argument que segueix mantenint el grup municipal de Calella en Comú, que justament a la sessió ordinària d’avui porta una moció perquè es retiri la llicència d’obres majors a la promotora, Aldi Supermercados.
En un altre punt de l’ordre del dia, el Govern porta a aprovació dues addendes al conveni urbanístic signat el 2019. La primera, perquè es faci efectiu el canvi de titularitat de l’espai on reposen les ruïnes romanes que està previst museïtzar. Ho ha avançat el portaveu Josep Torres.
La titularitat de l’espai serà nostra. Això ens permetrà fer-ne la preservació, la museïtzació, la gestió… Sinó, no podríem fer res. I volem que sigui nostra, ja. Amb la cessió que s’ha d’aprovar per ple s’aconsegueix que sigui immediat, perquè no hi hagi embolics i ens poguem trobar amb algú que ens digui que no ens ho dona.
L’altre addenda fa referència a la clàusula sobre el dret de vol del qual en podrà fer ús l’Ajuntament de Calella i que en el conveni s’explicita que serà per a equipaments sanitaris. La voluntat és ara que es destini a habitatge social.
Josep Torres defensa el projecte en la seva globalitat i retreu que, especialment sobre el futur de les ruïnes romanes del Roser, s’estigui instrumentalitzant políticament per carregar contra el Govern.
Hi ha qui utilitza les ruïnes com a instrument polític. Crec que s’equivoquen. Però nosaltres no estem en això. Nosaltres, des d’un primer moment, el que estem fent és protegir un patrimoni que s’ha anat fent més gran, i ens ha portat a demanar més recursos per protegir-lo.
Els grups municipals han presentat nou mocions a la sessió ordinària d’octubre
El plenari es reuneix aquesta tarda per abordar els 16 punts inclosos en l’ordre del dia, entre els quals la proposta d’aprovació del Pla d’Emergència Municipal en situació de sequera o la modificació de les ordenances fiscals per al 2022 que contemplen la congelació de l’IBI, la recuperació de la taxa de taules i cadires al sector de la restauració o majors incentius per a la instal·lació de plaques fotovoltaiques.
En l’apartat de mocions, els grups municipals presenten un total de 9 iniciatives. Tots s’han posat d’acord perquè l’Ajuntament de Calella faci un pronunciament públic de condemna de les agressions i la violència exercida contra les persones del col·lectiu LGTBIQ+.
Calella en Comú, a banda de demanar la retirada de llicències majors a l’Aldi, planteja la revisió del POUM. Cs proposa implementar un pla d’arbrat i vegetació i perquè l’Ajuntament de Calella s’adhereixi al “Green City Accord” de la Unió Europea. De la seva banda, Esquerra demana la supressió dels passos a nivell de Calella i l’adaptació dels passos soterranis d’accés a la platja; i conjuntament amb la CUP, contra l’increment de preus de l’electricitat. La setena moció, de Calella en Comú, és perquè s’adoptin mesures de mobilitat i mediambientals arran de la finalització del peatge de l’autopista C-32. En solitari, la CUP proposa que l’Ajuntament de Calella pagui els impostos estatals a l’Agència Tributària de Catalunya.
La sessió plenària finalitzarà amb el torn de precs i preguntes, primer dels partits de l’oposició, i després de la ciutadania, que els pot enviar a l’adreça precsipreguntes@calella.cat fins aquest dimecres a les dotze del migdia. Es podrà seguir en directe pels canals de Ràdio Calella TV a partir de les 18.30h.