El programa Carretera atén 350 prostitutes cada any al Maresme i La Selva

Ara fa 20 anys que es va posar en marxa aquest servei d’atenció i acompanyament a la prostitució que porta la Comunitat terapèutica del Maresme. Sota el nom de «Programa Carretera» s’oferix un servei integral a les prostitutes de la zona del Maresme i La Selva amb accés a professionals sanitaris i de suport psicològic.

La majoria de les persones ateses són dones, en un 90 per cent, tot i que també s’atenen homes i persones transsexuals. Dues educadores socials porten aquest servei d’atenció integral que tracta tant aspectes de salut física com mental i emocional. A més, s’ocupen de donar suport a les persones que atenen per si es troben en una situació en el que es vulnerin les seves llibertats i necessiten denunciar.
La Clara Rives és una de les educadores socials que fa quinze anys que treballa en aquest servei i que avui ha explicat en què consisteix al programa La Ciutat de Ràdio Calella TV.
L’educadora social explica que la majoria de les persones ateses són dones immigrants.

«La majoria són dones immigrants que venen de països pobres. Moltes no tenen formació, arriben aquí i al final les sortides laborals que troben són molt escasses i poc pagades. Hem arribat a veure contractes de 12 i 14 hores de cuidador d’avis que els hi paguin 400 euros. Amb això no pots viure aquí i mantenir una família en el país d’origen»

En el dia a dia, la Clara i la seva companya es troben en situacions diverses perquè la situació de cada dona és diferent. Moltes elles es troben en una situació consolidada mentre que d’altres ho viuen amb més problemes.
Un dels reptes de futur és aconseguir obrir una via per a la seva reinserció laboral, un tema complicat perquè moltes de les dones se senten estigmatitzades.

«És molt important, a part de buscar una feina, hi ha la part de l’autoestima i aquesta part emocional que hem de poder treballar abans que s’insereixin. Potser el fet de que es formin, apart que les ajudarà a nivell curricular, les ensenyarà que poden fer altres coses»

Les responsables del servei es desplacen als clubs, als pisos i a la mateixa carretera on treballen. Això les ha portat a conèixer tot tipus de situacions i a treballar sempre per que puguin viure la situació amb la màxima llibertat possible.
El programa compta amb la col·laboració de la Corporació de Salut del Maresme i La Selva.
Podeu escoltar l’entrevista que li hem fet al programa La Ciutat aquí :

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.