El “procés” passa factura a l’ocupació turística al Maresme

El president del Gremi d’Hostaleria del Maresme ha dit en una entrevista a l’Info Migdia de Ràdio Calella TV que el sector s’ha ressentit de la situació política catalana, de l’impacte del procés i dels fets de l’1 d’octubre, especialment dels que van tenir lloc a l’Alt Maresme. Aquí hi havia allotjat part del contingent de la Policia Nacional desplegat a Catalunya i alguns agents van carregar contra calellencs a les portes de l’Hotel Vila. Durant els dies posteriors van produir-se concentracions de protesta contra la seva presència, també en establiments de Pineda de Mar; i tot plegat va ser retransmès al detall per les televisions i mitjans de comunicació de tot l’Estat espanyol.

Jordi Noguera apunta que seria un dels fets que explicaria la davallada en el nombre de turistes que han passat les vacances d’estiu a les destinacions de la comarca, fins a finals d’agost. Segons les dades que disposa el Gremi d’Hostaleria del Maresme, la caiguda es va notar més al juliol que a l’agost.

Malgrat que el juliol es va tancar amb un 5-6% de davallada respecte el 2017; a l’agost hi ha hagut una certa recuperació del mercat, especialment al litoral de l’entorn de Barcelona i a l’Alt Maresme, i la caiguda sigut basant minsa, reduint-se al 2,3%.

La comparació és amb les dades del 2017, quan recorda Noguera es va viure una temporada turística extraordinària amb una gran afluència turística al conjunt de Catalunya.

Aquest estiu han fallat principalment tres procedències de turisme estranger: el britànic per qüestions de política interna relacionades amb el Brèxit; el francès, sobretot durant el mes de juliol –Noguera apunta que el Mundial de futbol podria haver-hi influït–, i l’alemany. Tampoc el turista de proximitat i el nacional ha respost com s’esperava, encara que a les acaballes s’ha anat recuperant.

Hi estableix una relació directa amb la situació política a Catalunya i l’impacte mediàtic dels fets de l’1 d’octubre a l’Alt Maresme. Assegura que per a alguns establiments això va marcar “un abans i un després”.

Es fets d’octubre del 2017 potser encara n’estem pagant les conseqüències. Situat a l’Alt Maresme, vam tenir una sèrie d’esdeveniments que d’alguna manera han marcat un abans i un després per a alguns establiments del nostre entorn i han deixat un mal regust de boca a l’hora de comercialitzar les places. Això no treu que estem recuperant-nos i ja treballem ara en plena normalitat.

El president del Gremi d’Hostaleria del Maresme ha dit que el sector ha aconseguit revertir l’impacte dels atemptats de l’agost passat a Barcelona i Cambrils, que sí van tenir un efecte immediat en la contractació turística. A nivell local, minimitza els efectes sobre l’ocupació de la fallida d’NT Incoming, un operador rus amb una forta implantació en el negoci altmaresmenc.

Quan va produir-se la fallida tampoc ens va agafar de ple. Molts clients del touroperador s’havien ressituat en d’altres agències, va haver-hi anul·lacions, però l’efecte a la nostra zona no va ser important.

Qualifica de “fet aïllat” el doble acte vandàlic contra el rètol de Calella per part d’un grup de joves turistes alemanys. Admet però que enterboleix els esforços palpables que fa el sector per avançar en termes de qualitat.

Tothom treballa per millorar la categoria i els estàndards de qualitat i optar a millors preus. Avui dia ningú pensa en el 100% d’ocupació, es valora si les habitacions que es venen és a preus superiors. Això influeix en què la mentalitat de l’empresariat vagi en favor de la recerca de la millor qualitat i prestació.

Per últim, Noguera ha admès en l’entrevista a l’Info Migdia la preocupació de l’empresariat per la creixent oferta de pisos turístics. Reclama a l’administració una regulació de l’activitat per evitar “greuges comparatius”.

Tots hem de remar en el mateix sentit. Si nosaltres tenim gravàmens impositius per fer l’activitat no hi pot haver un greuge comparatiu per part d’altres edificacions que ens fan la competència i podrien sortir-ne afavorits. Tot el que sigui el control i seguiment i reglamentar-ho hi estarem donant suport a l’administració.

A Calella hi ha una ordenança reguladora dels habitatges d’ús turístic, força restrictiva, que estableix que la concessió de llicències ha d’estar precedida per l’acord de tota la comunitat de propietaris.

A continuació pots recuperar íntegrament l’entrevista a Jordi Noguera, president del Gremi d’Hostaleria del Maresme.

 

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.