El Ple Municipal diu no a la consulta popular de l’Aldi
El Ple Municipal va rebutjar ahir, amb els vots del govern – Junts per Calella i PSC-, i el suport de ciutadans, realitzar una consulta popular, no referendaria, sobre la construcció de l’Aldi al costat de l’Hospital Sant Jaume. Ho van desestimar després que el grup promotor sol·licités a l’Ajuntament de Calella quin procediment havien de seguir per preguntar a la ciutadania sobre el projecte. El grup volia fer aquesta consulta perquè els veïns i veïnes de Calella refrendin o no el projecte d’implantació del supermercat. L’executiu local ha decidit desestimar-la en considerar-la una consulta de caràcter general, perquè està cridat a votar tot l’electorat del municipi. També s’emparen en la sentència del Tribunal Constitucional del 25 de febrer del 2015 on l’alt tribunal considera inconstitucionals totes les consultes no referendàries de caràcter general.
La regidora de Participació ciutadana, Cindy Rando, va exposar que complint la legalitat vigent, i donant-se que l’objecte de la consulta no és una decisió política pública, inadmetien la consulta perquè si ho fessin podrien estar incorrent en un delicte de prevaricació.
Atès que les consultes populars no refrendaries de caràcter general van ser declarades inconstitucionals i nul·les, per la sentència del Tribunal Constitucional 31/2015 del 25 de febrer. Vist que l’objecte de la consulta no és una actuació o decisió o política pública, sinó que es tracta d’un acte reglat, com és l’atorgament d’una llicència d’obres i activitats… En base aquestes consideracions proposem acordar d’inadmissió de la celebració de la consulta. Cal dir que si una empresa vol instal·lar-se i el projecte compleix amb la legislació, l’administració no pot denegar la seva implementació. En aquest cas podríem estar incorrent en un delicte de prevaricació.
Però la CUP va rebatre l’argumentari del Govern Municipal assegurant que altres poblacions com Salt o Tortosa han fet consultes populars posteriors a la Sentència del Tribunal Constitucional del 2015. De fet, la regidora Freixas va remarcar que es tractaria d’una consulta popular no vinculant i només serviria per escoltar al poble.
Fem referència a diferents consultes que, malgrat la sentència, s’han fet. Al 28 de maig del 2016 a Tortosa, totes les persones majors de 16 anys van poder votar sobre el monument de la batalla de l’Ebre. 24 de setembre del 2016, totes les persones empadronades al municipi decideixen sobre el desenvolupament urbanístic del sud de Salt. I també recordem l’1 d’octubre del 2017. El que es demana aquí és escoltar al poble, no es tracta d’una actuació política sinó d’una consulta no vinculant. Si surt que no el govern pot seguir fent el que té pensat fer.
Pels comuns, tota aquesta qüestió és més un entramat polític que no pas legal. El regidor de Calella en Comú, Josep Maria Juhé, va recordar al govern que són ells els qui van fer una modificació del POUM per poder construir-hi l’Aldi.
Evident que la llei ha de tenir una base política. Una observació. És cert que hi ha un permís d’obres i que això ho complica tot, però ens oblidem que per donar aquest permís es va modificar el POUM. Per tant, hi torna a haver una decisió política. En tot el tema de l’Aldi hi ha hagut decisions polítiques, per tant un motiu molt més important per poder fer una consulta popular.
En la mateixa línia s’expressava el portaveu d’Esquerra, Xavier Ponsdomènech, qui retreia al govern municipal la manca de transparència en tot aquest projecte de la construcció del supermercat. Ponsdomènech va acusar directament a l’executiu de Candini de no voler escoltar les opcions que no eren majoritàries en el consistori.
Hi veiem com deia el regidor Juhé que aquí al darrere s’amaga un tema polític. El govern s’ha escudat en temes tècnics per negar aquesta consulta. Han venut una imatge de què era l’única solució. Creiem que no hi ha voluntat d’escolar les diferents posicions i una consulta resoldria tota la manca de transparència que hi ha darrere aquest projecte.
Al costat del Govern Municipal es va posicionar el regidor de Cs, Guillermo Gomis, considerant que és inconstitucional realitzar aquesta mena de consultes.
No ens posa nerviosos una consulta popular, però si comencem a fer consultes populars per tot, ens passaríem tot l’any fent consultes. Es fan menció a articles de la constitució, ara quan voleu feu menció a articles de la constitució…. Vull dir-li a la regidora Freixas que ha fet menció a articles de la constitució, ara sí que li fa cas?
L’alcaldessa, Montserrat Candini, va tancar el torn de debat argumentant que si havien modificat el POUM, era perquè el retorn social i econòmic del projecte era el més beneficiós per a la ciutat. Candini va recordar que gràcies a l’Aldi l’Ajuntament disposarà de 1.200 m d’ús per dret a vol, de places d’aparcament i es podran mantenir les restes arqueològiques.
Vam modificar el POUM? Efectivament, perquè al nostre entendre hi ha un retorn social i econòmic important. Només els 1.200 m de vol lliures pel que es considera, si no també per la protecció de les restes. No existiran si no existeix l’Aldi. Voleu que ho tapem altre cop? També tindrem un retorn en places d’aparcament. Per tant, no és que no hi hagi voluntat d’escoltar, és que hi ha voluntat de governar.
Amb 9 vots a favor i 8 en contra, el Ple Municipal va aprovar la resolució per inadmetre la sol·licitud efectuada pel grup promotor per a una consulta popular no referendaria sobre la construcció de l’Aldi a la zona del pàrquing 2 de l’Hospital.