El ple municipal aprova el “Pla de Transició Energètica de Calella, Cap a un 2050 amb zero emissions”
Amb 13 vots a favor i 3 abstencions, el consistori lluitarà contra l’emergència climàtica de cara a un 2050 sense emissions. Encara que Calella en Comú i ERC han destacat alguns aspectes que s’haurien de repassar i modificar en el document, s’ha prioritzar l’emergència climàtica i s’ha permès que el projecte segueixi endavant. Entre algunes de les mesures que es contemplen, hi ha l’electrificació del parc mòbil o la instal·lació de calderes de biomassa i de plaques fotovoltaiques en diferents equipaments municipals.
Un pla que forma part del Pla d’Acció per a l’Energia Sostenible i el Clima i s’ajusta al “Pacte d’alcaldes i alcaldesses per al clima i l’energia” de la UE que el ple també ha aprovat. Aquest document, compromet al municipi a anar més enllà dels objectius comunitaris de reducció de les emissions de gasos d’efecte hivernacle mitjançant actuacions relacionades amb l’eficiència energètica i les fonts d’energies renovables.
En aquest sentit, Calella en Comú destaca que aquest és un dels compromisos més importants que s’han debatut en els plens d’aquest mandat. Tot i això, Josep Maria Juhé, considera que el més oportú és retornar el document a la taula d’emergència climàtica per repassar-lo i modificar els errors que consideren que hi ha.
Nosaltres considerem que el correcte seria retornar aquest document, si més no, a la Taula d’Emergència Climàtica i poder-lo debatre a fons. A la taula ens el van presentar, però llegint-lo en diagonal vaig detectar un seguit de deficiències que ja s’han corregit. Tot i això, n’hi ha d’altres de profundes que requereixen d’una acció participativa. Requereix un grau de consciència ciutadana elevadíssim. Per tant, això necessita un treball més exhaustiu del que hem fet.
Com que el govern ha decidit seguir endavant amb la proposta sense tenir en compte la consideració del grup municipal, Calella en Comú s’ha abstingut en la votació.
L’altre grup que ha sigut crític amb aquest punt a l’ordre del dia, ha sigut ERC. Tal com ha indicat la regidora Míriam Sellés, el pla els genera molts dubtes. Tot i això, ha posat en relleu la voluntat i el compromís del consistori per lluitar contra la crisi climàtica.
A nosaltres ens ha generat molts dubtes. Vam formular-los via instància i hem vist que aquesta tarda hem rebut la resposta. No hem tingut temps d’analitzar-los, però en qualsevol cas és un pla que demostra la voluntat i el compromís del consistori per lluitar contra la crisi climàtica.
A més, Sellés ha deixat palesa la seva conformitat amb la proposta de Calella en Comú perquè el document retorni a la sala. Malgrat aquesta posició, van preferir prioritzar la urgència climàtica i votar a favor de la proposta.
Entre algunes de les dades que aporta el pla hi ha la dependència energètica que té la mobilitat a Calella, l’augment dels gasos d’efecte hivernacle i l’índex de vulnerabilitat. El regidor Albert Torrent ha mostrat la seva disconformitat amb les crítiques de l’oposició i ha indicat que és normal que als ciutadans no els agradi acceptar els punts febles de la ciutat.
La Diputació està fent un esforç i que ens dona uns recursos que nosaltres utilitzarem. Però ja sabem que quan llegim un document, sobretot si el fa gent externa, sempre hi ha aquestes coses que punxen i són una mica aspres que els que vivim cada dia al poble sabem que no toquen.
L’alcalde accidental, Marc Buch, ha volgut afegir que aquest serà un document viu que es podrà anar modificant a mesura que s’avança en el temps. A més, tal com indica, l’equip de govern agafa el compromís de treballar el document a fons.
Finalment, el dictamen per aprovar el Pla de Transició Energètica de Calella, Cap a un 2050 amb zero emissions ha estat acceptat per 13 vots a favor i 3 abstencions. En aquesta mateixa sessió plenària s’ha votat per unanimitat l’adhesió del municipi al Pacte de les Alcaldies pel Clima i l’energia on es recull el Pla de Transició Energètica.