El Ple Municipal aprova definitivament la modificació puntual dels llocs de treball que CeC volia impugnar
L’Ajuntament de Calella pot definitivament modificar la relació de llocs de treball de la plantilla municipal per fer que la plaça d’Inspector en Cap de la Policia Local sigui “atractiva” i es pugui cobrir per mitjà de la contractació externa, ara que quedarà vacant per jubilació. El Govern Municipal, amb el vots dels dos partits que l’integren –Junts per Calella i el PSC– i el suport de Cs, va resoldre ahir per majoria inadmetre la petició de Calella en Comú, que havia requerit impugnar l’acord inicial considerant que conduïa a una situació “discriminatòria” respecte la resta d’agents del cos que podien optar a la promoció interna i respecte la resta de treballadors, a qui no s’actualitzarà el sou. Al costat dels comuns es va posicionar la CUP,mentre que Esquerra es va desmarcar dels dos blocs i va abstenir-se en la votació.
El portaveu del Govern Municipal i responsable de Seguretat, Josep Torres, va centrar la seva intervenció en desmuntar els arguments de Calella en Comú per impugnar l’acord de ple. El tinent d’Alcaldia va reclamar als comuns que facin una interpretació acurada de les normes perquè, segons va exposar, el reglament sobre les promocions als cossos policials estableix que la plaça d’inspector de Policia Local s’ha de cobrir per procediment de concurrència pública. A tot això, Torres va indicar que l’aplicació de la revisió de llocs de treballs per al futur cap de la prefactura no comporta un augment de sou, sinó tot el contrari.
No es pot ocupar la plaça d’inspector de la PL per promoció interna. M’ho invento, no? Ho diu el decret que regula les promocions de les policies locals (…) No només no cobrarà més, sinó que el seu sou en brut es rebaixarà en aproximadament 1.350 euros. No hi ha la pujada de la que es parla, de la que es parla.
Però Calella en Comú es manté que es pot i que s’ha de recórrer a la promoció interna per cobrir la plaça que deixarà vacant Joan Vilademat, a finals de juliol, quan es jubilarà. El partit exposa que s’ha de garantir el dret dels treballadors a la promoció professional i no crear una situació “discriminatòria” en aplicar-se la revisió de forma discrecional i no per al conjunt de la plantilla. El portaveu dels comuns tampoc va donar per bo l’informe jurídic presentat per Secretaria, dient que era un “copia i enganxa” de la resolució del Govern Municipal. Sebastián Tejada va acabar la seva intervenció amb l’anunci d’un recurs contra l’acord que al cap d’uns minuts adoptaria el plenari contra la seva petició d’impugnació.
Hem rebut cap al migdia l’informe jurídic de la Secretaria per clarificar aquest tema i veient que és un enganxa i retalla de l’escrit que presenta el tinent d’Alcalde Gibert, és evident que no resol la nostra inquietud (…) Anunciem que hi votarem en contra i que presentarem els recursos que considerem oportuns als òrgans i instàncies en el cas que la nostra proposta no prosperi.
Al costat del Govern Municipal es va posicionar el regidor de Cs, Guillermo Gomis, considerant que l’executiu de Candini té la legitimitat jurídica i tècnica per seguir tirant endavant la seva proposta de modificació puntual dels llocs de treball.
L’equip de Govern té la potestat de cobrir aquesta plaça fora de l’àmbit municipal. Aquest és un tema tècnic i no jurídic, segons penso. La no possibilitat de promocionar a curt termini una de les persones de l’equip i la i davant la necessitat de cobrir la plaça, considerem que la decisió és legítima.
La CUP va fer costat als comuns i va votar a favor d’impugnar l’acord per tal d’impedir l’implementació de l’estudi de llocs de treball només per al cap de la Policia Local. La portaveu Núria Freixas va insistir que el fons de la qüestió que estava en debat era de caràcter polític i no jurídic o tècnic, i va recordar que els sindicats tampoc aproven la via escollida pel Govern Municipal per cobrir la plaça.
Perquè no hi ha voluntat política només s’apuja el sou a una persona en relació al conjunt dels treballadors de l’Ajuntament. Voldríem que se’ls comuniqués personalment que només s’accepta la valoració puntual d’aquesta plaça (…) Tampoc entenen els mateixos sindicats perquè la plaça no es cobreix de manera interna per mitjà del sotsinspector de la Policia Local.
Esquerra va abstenir-se en la votació, tot i no escatimar crítiques cap a l’executiu de Montserrat Candini sobre la gestió política feta per cobrir la plaça d’inspector. Malament i sense previsió, segons va exposar el portaveu republicà, Xavier Ponsdomènech, que com els comuns també va lamentar que el Plenari Municipal encara no hagi pogut aprovar –o no– la modificació de llocs de treball que s’està prenent de referència. Amb tot, Ponsdomènech va reconèixer la legitimitat jurídica del Govern Municipal per resoldre contra la petició de Calella en Comú.
Ens hem llegit l’informe de Secretaria i no tenim res a dir-hi. La legitimitat jurídica i tècnica per tirar-ho endavant, però en l’esfera política hem de repetir que no ho han fet bé (…) Per causes majors, el Govern s’ha fet enrere per la crisi del Covid-19, però nosaltres no ho haguéssim fet (…) Quan ens trobem davant una jubilació cal treballar amb previsió, i aquí tampoc n’hi ha hagut.
Amb 9 vots a favor, 3 abstencions i 4 en contra, el Ple Municipal va aprovar la resolució contra la petició d’impugnació presentada per Calella en Comú. La votació es va produir quan es portaven 40 minuts de sessió i després de fer-se una ronda d’intervencions. Una decisió que va anunciar l’alcaldessa Montserrat Candini i que va provocar la reacció del portaveu dels comuns, Sebastián Tejada, que va reclamar poder fer ús d’un segon torn per replicar, emparant-se amb el Reglament Orgànic Municipal.
La situació també va ser comentada per la CUP, minuts després, amb una piulada a Twitter en què exposaven que el d’ahir va ser el tercer Ple Municipal consecutiu en què el Govern –dins del qual hi situen també Cs– “no permet el debat democràtic que recull el mateix ROM”.