El ple modifica l’Ordenança de Convivència ciutadana i Via Pública
El ple de l’Ajuntament de Calella ha aprovat la modificació de l’Ordenança municipal de Convivència ciutadana i Via Pública. Ho ha fet amb els vots favorables de CDC, el PSC i el Partit Popular; amb l’abstenció del regidor d’ICV i amb els vots en contra d’ERC i la CUP.
El regidor d’Iniciativa, Sebastià Tejada, considera que el més important és fer promoció de les actituds cíviques i que valdria la pena acompanyar l’ordenança d’un pla paral·lel per implementar polítiques per al seu compliment i dotar d’eines als treballadors municipals. Sebastià Tejada reclama un pla sistemàtic de control dels apartaments turístics i un cens de gossos i animals de companyia. També considera important reestudiar l’ordenança de paisatge urbà i, en aquest sentit, reclama poder participar-hi: “En el marc de la discussió sobre l’espai públic i el paisatge urbà la possibilitat de reestudiar l’ordenança sobre paisatge urbà que creiem que per a un municipi turístic com el nostre és molt important. Esperem una convocatòria futura al respecte i ens agradaria poder acompanyar a l’equip de Govern en aquest procés”.
Des del Partit Popular, Josep Maria Pérez Basart justifica el seu vot favorable tot incidint en què demanaran que es faci complir. El regidor popular creu que l’esperit de la normativa ha de ser de reiterar i no pas de multar. Pérez Basart aposta perquè els agents cívics dediquin 2 o 3 dies laborables a distribuir publicitat per a tota la ciutat: “Creiem que aquesta és una bona ordenança municipal en general. El que volem és que s’apliqui perquè a vegades es fan ordenances però no s’acaben complint. No ha de ser l’esperit el de multar sinó primer avisar aquella persona, una o dues vegades, i després en la reiteració sancionar”.
El debat més intens en aquesta qüestió s’ha viscut entre el regidor de la CUP, Jan Catà i l’alcaldessa, Montserrat Candini. El regidor de la CUP considera que l’ordenança té un «caràcter autoritari» i manté conceptes indeterminats i ambigus que condueixen a una inseguretat jurídica important. Segons Catà, amb aquesta normativa es poden aplicar dobles rasers. Creu que en determinats casos fins i tot suposa la criminalització de la pobresa i dels col·lectius de risc. Escoltem Jan Catà i la resposta de l’alcaldessa: “Volem fer palès que aquesta ordenança, i atenció, no inclou cap mesura per a la inclusió social o la igualtat, zero, zero mesures de prevenció de risc, zero, increïble. No podem admetre que una ordenança que vol fomentar el civisme i la convivència no inclou, i repeteixo perquè sota el nostre punt de vista és gravíssim, cap ni una mesura per a la inclusió social”.
Montserrat Candini: “Per tant no barregem res d’inclusió social, i senyors sàpiguen que si no hi ha res d’inclusió social és perquè aquesta ha d’estar allà on toca, a l’àrea de política social i el que no farem nosaltres com a govern responsable és posar en una ordenança de civisme a les persones que passen per problemes. És que ens hem tornat bojos? És que ens hem tornat bojos? La criminalització és assenyalar amb el dit. L’ordenança de civisme és per al conjunt dels ciutadans”.
Des del PSC, Josep Torres s’ha limitat a dir que no s’han de veure altres coses i que és una ordenança reguladora. Per aquest motiu voten a favor: “Ens quedem una mica amb la definició que ha fet el senyor Torrent sobre què és una ordenança que és la clau de volta d’aquesta discussió. Jo crec que hi ha una confusió en aquest punt que fa fredar. Una ordenança és un instrument jurídic, i ja està. I les polítiques socials i els plans d’intervenció ja els porta el govern en d’altres àrees o regidories”.
Des d’Esquerra Republicana, la portaveu Cristina Gómez justifica el seu vot contrari perquè segons ella han fet arribar algunes consideracions a l’equip de Govern però hi ha hagut pocs retocs al text inicial. Gómez posa exemples no resolts com la regulació dels apartaments turístics o la de la música en viu de les guinguetes. En aquest últim tema, Gómez diu que no ha sabut trobar el text que ho reguli: “No he sabut trobar enlloc la regulació d’aquest tema. Durant l’últim dia ens vàreu comentar que aquest tema estava recollit en l’ordenança de sorolls i vibracions de Calella. He imprès aquest text, l’he llegit i sincerament no ho he trobat. Us agrairia si ens dieu en quin punt queda recollit”.
El tinent d’alcaldia de Convivència, Albert Torrent, ha explicat que prèviament s’havia demanat la col·laboració dels diferents departaments de l’Ajuntament que també han fet aportacions com és el cas de la Policia Local. Des del cos policial s’ha inclòs la prohibició del consum i tinença de drogues a l’espai públic i una altra aportació que fa referència a la reordenació dels apartaments turístics: “S’han posat en marxa la legislació de la Generalitat que és la que hem estat complint fins ara, i ara incorporem a l’ordenança els requeriments que la policia s’ha anat trobant en aquests anys que ja funcionen els apartaments turístics, que bàsicament és que et trobes al llogater però mai arribes al responsable”.
La modificació de l’ordenança ha tirat endavant amb els vots favorables de CDC, el PSC i el Partit Popular; amb l’abstenció del regidor d’ICV i amb els vots en contra d’ERC i la CUP.