El Ple aprova crear una comissió de regidors per estudiar els efectes del “Brèxit”
El ple va aprovar tres mocions, una d’elles, que va aconseguir la unanmitat de tot el Ple, va ser presentada pel grup municipal d’ERC per demanar a l’equip de govern una planificació i priorització de les inversions necessàries en els equipaments esportius municipals en l’àmbit de les instal·lacions esportives municipals. Una altra va ser presentada per ICV per veure quines oportunitats pot portar la sortida de la Gran Bretanya de la UE per Calella.
La moció presentada per ERC va ser acordada amb el govern minuts abans de l’inici del ple. La regidora d’Esquerra, Cristina Gómez, va explicar que l’objectiu és poder fer front a les inversions necessàries en equipaments esportius i per això cal tenir una llista de les necessitats i inversions que cal fer, quantificar econòmicament el seu cost i prioritzar-les. La creació d’un calendari per fer front a les inversions va caure de la moció per aconseguir sumar majories en suport a la moció. “La voluntat de la proposta és poder treballar conjuntament -polítics i clubs, i l’assessorament dels serveis municipals necessaris- un mapa de necessitats i prioritats que permeti treballar amb la major eficàcia i eficiència possible. Tenim el convenciment que el resultat d’aquest treball conjunt i que sigui vinculant en la seva part resolutiva serà positiu i enfortirà la corresponsabilitat entre tot el teixit esportiu i el propi ajuntament“.
El tinent d’alcaldia Jordi Sitjà va explicar que quan van arribar al govern l’any 2011 el manteniment d’instal·lacions esportives estaven molt endarrerides i des de llavors ençà han gastat 250.000€ cada any en aquest àmbit.
La segona moció aprovada, en aquest cas amb un únic vot d’abstenció i tota la resta a favor, va ser la que va presentar IC-V sol·licitant la creació d’una comissió amb representació de tots els grups municipals que s’encarregui d’estudiar si el “Brèxit” pot portar algun benefici a la nostra ciutat.
El regidor Sebastià Tejada va indicar que tot està molt a l’aire a hores d’ara. Només se sap que la sortida del Regne Unit de la Unió Europea està prevista pel març de l’any que ve, però es desconeixen les repercussions socials, econòmiques i empresarials que això pot tenir. Intueix que hi haurà empreses que voldran deixar de tenir la seu en terres bretones, i aposta per atreure a la ciutat algunes petites o mitjanes empreses, sobretot de l’àmbit turístic. Per això van proposar una comissió de regidors que presenti un informe a ple de conclusions i accions que s’han de fer al mateix ritme que les negociacions del Brèxit. “En aquest context és previsible pensar que en un termini difícil de precisar, moltes empreses, treballadors i autònoms del Regne Unit hauran d’adoptar un posicionament sobre el seu futur, en funció de la negociació bilateral. No és rebutjable que, a banda de les agències europees ubicades a les illes i les activitats que depenen d’elles, algunes empreses importants, pimes i autònoms valoraran seiosament la possibilitat d’ubicar-se a la UE. Des que es va conèixer el resultat del referèndum algunes ciutats europees importants s’han posicionat per tal d’acollir les agències europees que hauran de tornar a territori comunitari i s’ofereixen com a zones d’interès per una eventual reubicació de les empreses“.
El regidor del PP es va mostrar sorprès que un partit com IC-V vulgui portar a Calella empreses privades i capital però afirma que la ciutat només es coneguda per alguns turistes britànics i poc més. Diu que potser hi haurà convenis bilaterals entre Espanya i Regne Unit, i la moció podria tenir sentit si ho plantegés Catalunya, però no una ciutat com Calella. Es va abstenir perquè ara per ara no se sap si es podran atreure empreses ni com aniran les negociacions.
La resta de forces van votar a favor de crear aquesta comissió per fer un inventari de possibilitats i posicionar Calella, que potser no portarà cap fruit concret respecte al Brèxit, però si mes no servirà de base per saber les possibilitats i els atractius de la ciutat. L’alcaldessa de Calella, Montse Candini, va explicar que Catalunya ja ha demanat que l’Agencia del Medicament d’Europa marxi de Londres i s’instal·li a Barcelona.
La tercera moció aprovada al Ple, aquesta si per unanimitat, va ser presentada pels grups municipals CDC i PSC del Món Local en suport als 25 anys de “La Marató de TV3”.