El perquè del boom poblacional de la papallona del suro

La plaga de l’eruga del suro que es viu aquest estiu a la comarca del Maresme és una conseqüència normal del seu cicle poblacional. Es tracta d’una espècie autòctona que prolifera exponencialment aproximadament cada 7 anys, tal com ha exposat el director de Medi Ambient del Consell Comarcal del Maresme.

Les eruges del suro, que es converteixen en les papallones que han aparegut en forma de plaga al Maresme aquestes últimes setmanes, són totalment inofensives per a les persones i la resta d’espècies animals. Així ho ha subratllat el director de Medi Ambient del Consell Comarcal del Maresme, Fernando Cabello, qui ha donat un to d’absoluta normalitat al boom que aquesta eruga autòctona ha experimentat aquest estiu i que s’atribueix al seu cicle poblacional natural.

Es produeixen cicles de boom demogràfic i amb el temps incrementa la població de depredadors que la controlen, i això es produeix cíclicament. La freqüència depèn del ritme de creixement, però els experts situen el boom demogràfic cada 7 i 9 anys.

En aquest sentit, la plaga té un caràcter temporal i sense importants conseqüències a la vista, tampoc per als exemplars d’alzines sureres de les quals s’alimenta l’eruga. Explica el tècnic mediambiental que, fins i tot, ajuda a mantenir uns boscos d’arbres forts i sans.

Aquells arbres que estan en condicions més febles i vulnerables, no poden superar la plaga. Però també és un mecanisme per reduir la població d’arbres que ara mateix competeixen pels nutrients i les disponibilitats d’aigua. També ajuda a fer selecció d’arbres més vulnerables.

Malgrat això, ha dit Fernando Cabello, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació va aplicar productes fitosanitaris en una extensió de 2.000 hectàrees forestals del nord del Maresme i la comarca de la Selva per controlar la població de l’eruga i reduir-ne els efectes.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.