El nou reglament de Ràdio Calella TV defineix com s’haurà de cobrir la plaça del director

El Ple Municipal ha aprovat el nou reglament de funcionament de Ràdio Calella TV, amb els vots a favor del Govern (Junts per Calella i PSC) i de Cs. El document estableix quins són els serveis que ha de prestar l’empresa municipal de comunicació d’acord amb el seu objectiu de servei públic i també quin és el procediment que se seguirà per nomenar els membres dels seus òrgans de govern i per contractar el nou director o directora, una plaça que està vacant des del gener del 2019. Amb una novetat destacable: la creació d’un Consell Assessor format per experts que donarà la seva opinió sobre tots aquests assumptes.

El futur Consell Assessor de Ràdio Calella TV estarà integrat per sis membres designats per la Junta General a partir de les propostes que facin els grups municipals; a més d’un representant dels treballadors. Ho explicava el portaveu de Junts per Calella i president del Consell d’Administració, Marc Buch, en la sessió plenària de dijous.

Seran persones que formin part d’una entitat o grup social rellevant, o persones amb rellevància tècnica acreditada en matèria de comunicació. Periodistes que puguin assessorar-nos. Les seves funcions seran emetre un informe sobre la idoneïtat dels candidats al Consell d’Administració, elaborar informes que li pugui encarregar el Consell Administració (…) I finalment, emetre un informe preceptiu sobre les bases del director.

Les consideracions del Consell Assessor seran valorades però no tindran caràcter vinculant. Sobre la convocatòria de la plaça de director o directora, el reglament fixa que s’obrirà un concurs públic de mèrits professionals. A proposta de Calella en Comú, també es demanarà als candidats que presentin una proposta de pla d’acció.

La figura del director serà nomenada per mitjà d’un procés de selecció de lliure concurrència i amb valoració de mèrits professionals. També que faci una proposta del pla d’acció, és un compromís de tots (…) El contracte tindrà una durada de 4 anys que serà prorrogable, si el consell ho creu oportú, tantes vegades com calgui.

Serà el Consell d’Administració qui determinarà el contracte programa entre l’Ajuntament de Calella i Ràdio Calella TV, que haurà d’aprovar en última instància la Junta General. El document recull com s’ha de prestar el servei públic, quant a hores d’emissió i línies bàsiques de continguts audiovisuals.

El president Marc Buch va defensar que la composició del Consell d’Administració vingui determinada per la representació política que hi ha al Ple Municipal, que també és un dels seus òrgans de govern.

Entenem que el Consell d’Administració ha d’estar lligat a la realitat política de l’Ajuntament i, per això, és proporcional a la representació que té cada grup municipal al Ple.

Actualment, l’Ajuntament de Calella fa una aportació de 318.000 euros a l’empresa municipal de comunicació.

Esquerra, Calella en Comú i la CUP reclamen la “despolitització” de Ràdio Calella TV

Els partits de l’anomenada Taula de Confiança no van donar suport a la proposta de reglament presentat per l’equip de Govern, i avalat per Cs. Esquerra, Calella en Comú i la CUP lamenten que el nou reglament no garanteixi una vertadera “despolitització” de Ràdio Calella TV.

La portaveu cupaire, Núria Freixas, va assenyalar que la proposta topa amb els Estatuts de la pròpia empresa municipal de comunicació i que mantenir que el Consell d’Administració estigui format per persones escollides pels partits impedeix garantir-ne la independència.

Per despolititzar el mitjà de comunicació, vam proposar que el Consell d’Administració estigues format per tres persones de rellevants mèrits professionals i una representant de les treballadores; no com ara, que està format per 11 representants dels partits polítics del Ple (…) Perquè hi ha propostes aprovades pel Consell d’Administració que no contradiuen als Estatuts però no surten al reglament, perquè n’hi ha que sí els contradiuen, i per respecte al mateix Consell d’Administració, hi votem en contra.

En una línia similar es va expressar el portaveu de Calella en Comú, Sebastián Tejada, qui va recordar que Ràdio Calella TV té la plaça de director o directora vacant des del gener del 2019.

Estem vivint una anomalia notable: estem sense director per una decisió política del Govern. La nostra gran aspiració amb el reglament era deslligar la gestió quotidiana de l’emissora de la influència política, del Ple. Si bé amb els actuals Estatuts i la normativa superior, és difícil deslligar la nomenament dels òrgans de dovern de la composició política, el nomenament del director s’hagués pogut fer per mitjà de la durada.

També Esquerra va emfatitzar la necessitat de separar la composició política del Ple Municipal de Ràdio Calella TV, tot i admetre les “presses” que imposa la convocatòria del concurs per cobrir la plaça de director. Carles Ferrer va apuntar les formes “poc clares” en què s’ha gestionat aquesta situació.

Si volem acabar dotant d’una independència al mitjà s’haurà de fer una feina més profunda en els Estatuts o la formulació jurídica del mitjà (…) Ens vam posar a treballar amb el document amb les presses per desencallar el tema del director, que el Govern s’hi va posar solet perquè va acomiadar el que hi havia mesos abans de les eleccions, tot i que havia fet una bona feina i li volem agrair; i que a posteriori es va contractar de forma poc clara a un director temporal, que va fer la feina i va marxar.

Esquerra i Calella en Comú es van abstenir en la votació, mentre que la CUP hi va votar en contra.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.