El Museu Humet-Saula d’art pictòric s’obrirà a Can Saula, que també acollirà el futur centre cívic
L’Ajuntament de Calella donarà compliment a la voluntat de la mecenes cultural Lolín Saula, obrint a la seva casa del carrer Església el que serà el Museu Humet-Saula d’art pictòric. És l’única condició inclosa en l’acord per a la donació a la ciutat de l’immoble on el Govern Municipal hi projecta el futur centre cívic, garantint el retorn social de la inversió que hi farà la Diputació de Barcelona, de gairebé mig milió d’euros, per adaptar-la i fer-la accessible. El Ple Municipal va confirmar ahir l’acord amb la Fundació Germanes Saula-Palomer, però sense consens polític. L’oposició, excepte Cs, van criticar les presses amb què s’havia gestionat i van expressar la seva discrepància sobre els usos que se li volen donar. Amb tot, Calella en Comú va acabar votant-hi a favor; a diferència d’Esquerra i la CUP que no van participar-hi en protesta per haver rebut l’última versió del conveni poques hores abans que arrenqués la darrera sessió plenària de l’any. L’executiu va respondre-hi assegurant que totes les modificacions introduïdes no eren substancials.
Per 12 vots a favor, cap en contra i cap abstenció, l’Ajuntament de Calella va ratificar ahir el conveni amb la Fundació Germanes Saula-Palomer sobre la donació de Can Saula al municipi.
Guillermo Gomis va felicitar l’executiu de Candini per les gestions fetes que han desencadenat en un pacte a cost 0 i amb grans beneficis per a la ciutat.
Des d’un principi es parlava d’una cessió i ara és una donació (…) Això incrementarà el patrimoni de Calella, generarà més trànsit de gent; i esperem que l’adaptació i la remodelació vagi en les condicions pactades. És un benefici enorme per a la ciutat.
La CUP va demanar la retirada del punt de l’ordre del dia per poder analitzar les modificacions del conveni presentades hores abans del ple, i aprofitar-ho per mirar d’arribar a un acord sobre els usos que hauria de tenir l’equipament. Núria Freixas reclamava fugir de les presses.
Hem rebut la documentació final a les tres de la tarda, amb canvis importants (…) Ens podem permetre el luxe de portar-ho al pròxim ple i parlar-ho amb tranquil·litat. Per haver rebut el conveni avui i amb els canvis, ens abstindrem.
En resposta a això, el portaveu del Govern Municipal va explicar que els canvis introduïts no alteraven l’essència de l’acord que ja s’havia comentat prèviament amb la resta de partits polítics. Per Josep Torres, era necessari resoldre la tramitació de la manera més urgent possible.
Al final, el que torna a dir és que la donació és subroga a la obligació de mantenir i gestionar l’espai destinat a museu i que es denomini Museu Humet-Saula. Totes les modificacions van en aquest sentit (…) “Qui no la fa quan pot, no la fa quan vol”. I per això nosaltres hem corregut tot el que hem pogut per lligar-ho i al sac.
Tot i no compartir al 100% el projecte del Govern Municipal sobre Can Saula, i malgrat qüestionar el procediment seguit fins al moment, Calella en Comú va aprovar el conveni per la potencialitat que li veu a l’espai. El portaveu Sebastián Tejada va insistir en la conveniència de fer una anàlisi global de les necessitats socioculturals de Calella. Però també va explicar que han demanat la documentació sobre l’encàrrec de redacció del projecte tècnic de remodelació de l’edifici. “Ens grinyola”, va dir.
El que és important en aquest moment, després de les presses i donant per segur que el conveni s’aprova, donant per cert que la contractació s’ajusta a normativa, és discutir de forma cocnertada els usos de Can Saula i discutir els de la Fàbrica Llobet-Guri per avaluar d’una manera conjunta les necessitats de les 120 entitats i la ciutadania en l’àmbit de la cultura i les activitats cíviques.
Esquerra també va incidir en l’encàrrec del projecte de remodelació de Can Saula, recollit en l’acta de la Junta de Govern Local del 10 de novembre, un mes abans del ple d’acceptació del conveni amb la fundació. El portaveu, Xavier Ponsdomènech, va dir que els preocupa la velocitat amb què s’ha tramitat l’acord, que no els satisfà ni en el fons ni en la forma. Els republicans no veuen compatible el museu pictòric amb el funcionament del centre cívic dins d’un espai d’aquestes característiques.
Els preocupa que s’hagi adjudicat el projecte de rehabilitació sense haver fet prèviament una definició dels usos de l’equipament (…) Que poguem cometre els mateixos errors que amb la fàbrica, que l’Ajuntament va adquirir i omplir sense tenir una idea de com havia de ser l’espai (…) I ens preocupa que el conveni parli de centre cívic quan des d’un punt de vista d’espai i de gestió de patrimoni tenim clar que no és compatible amb un espai expositiu i de fons d’art.
Esquerra, que també va demanar la retirada del punt de l’ordre del dia, va negar-se a participar en la votació en protesta per “les constants faltes de respecte per part del Govern Municipal”, va dir Ponsdomènech, al·legant dificultats per accedir a determinada informació.
L’alcaldessa Montserrat Candini va aprofitar l’última intervenció del debat sobre el conveni de Can Saula per reiterar que més enllà del benefici cultural que suposa l’obertura al públic del fons pictòric de la col·lecció Humet-Saula; els plantejaments del Govern Municipal han estat sempre donar un retorn social al diner públic que s’hi invertirà.
En el context actual, nosaltres busquem el retorn social d’aquesta casa, que té un valor patrimonial, que està al bell mig de la ciutat, i que tindrà una pinacoteca que li aporta els elements culturals. Ho fem amb allò que nosaltres i molts de vostès portaven al programa electora, que és un centre cívic. Però ara ens diuen que això sigui només una pinacoteca i que el centre cívic es porti a un altre lloc. De debò? Amb la que està caient?
L’alcaldessa va recordar que les altres opcions que s’havien explorat per obrir un centre cívic a Calella, per exemple a la plaça Vicenç Ferrer, suposaven una inversió de més d’1 milió d’euros. Amb l’operació de Can Saula, es queda a menys de la meitat i ho assumeix la Diputació de Barcelona.