El millor antídot contra l’insomni: imitar el ritual per posar dormir als nens, escoltar la ràdio i allunyar-se dels mòbils

Crear un ambient de relaxació, evitar l’activitat física intensa i els menjars abundants abans de posar-se al llit són algunes de les recomanacions per evitar les alteracions del son, que normalment s’accentuen a l’estiu com a conseqüència de les altes temperatures. Des de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC), que alerta que un terç dels catalans té problemes per dormir, es donen alguns consells per conciliar el son, entre les quals evitar l’ús dels telèfons mòbils abans de posar-se al llit, o utilitzar taps per a les orelles a qui viu en zones especialment sorolloses.

El doctor Jesús Pujol, de la CAMFiC, explica que cal adaptar l’espai de descans a les condicions ambientals, ja sigui de soroll, llum o calor. “Aïllar al màxim la font del soroll tancant portes i finestres, i utilitzar taps per a les orelles, que la primera nit pot resultar desagradable però t’hi acostumes. També posar-se pijames lleugers, o dormir sense; i pel que fa a la llum, intentar mantenir l’habitació fosca o utilitzar alguna espècie d’antifaç”, ha comentat l’especialista en medicina familiar i comunitària.

I per combatre el calor, que acostuma a fer més difícil el descans, es poden utilitzar aparells de ventilació o refrigeració sempre i quan es mantinguin a una distància raonable.

Cal evitar la utilització d’smartphones o tabletes abans d’anar a dormir, perquè són elements excitants; però sí que s’aconsella encendre la ràdio per induïr el son. “A les persones que es desperten a mitjanit i es queden al llit intentant dormir els recomanem que facin el contrari: que surtin del llit, escoltin la ràdio i prenguin una petita infusió, i després s’hi tornin a posar. Recomanem no manipular tabletes i altres dispositius mòbils tant per l’excitació de llegir notícies o mirar vídeos, com per la llum blava que emeten i que inhibeix la secreció de melatonina, que és l’hormona que, de forma natural, ens indueix el son”, ha indicat el doctor Pujol.

L’insomni pot estar provocat per problemes de dolor crònic, cert tipus de medicaments com ara els diurètics, afectacions de pròstata o de respiració, a més d’altres de caire psicològic com l’estrés o les pèrdues emocionals.

El doctor Jesús Pujol afirma que la medicació contra l’insomni no es pot utilitzar per periodes de més de tres setmanes i, en tot cas, fa incidència en una sèrie de consells i hàbits que ens poden ajudar a combatre’l. “No és molt adequat per àpats copiosos i que portin espècies i picants, sopar dues hores abans d’anar a dormir, no beure alcohol i cafè. Tampoc es recomana fer exercici físic, acabar-lo com a molt tard a les set si ens posem al llit a les deu de la nit”, ha dit a l’Info Migdia de Ràdio Calella TV.

Des de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària s’assenyala com a molt important la contribució feta pel doctor Eduard Estivill, com a especialista en el son infantil, en la millora dels tractaments de les persones que pateixen insomni.

A continuació podeu escoltar íntegrament l’entrevista al doctor Jesús Pujol, membre de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.