El matrimoni de refugiats sirians compleix el seu primer any d’acollida a Calella
I ho fa havent assolit un alt grau d’integració a la ciutat. Tenen un bon domini de la llengua -han anat a classes de català i de castellà- i han creat al seu entorn una xarxa de relacions socials. A més, ell ha trobat feina de temporada al sector de l’hoteleria gràcies al Servei Local d’Ocupació. Creu Roja ha tutelat el procés i vehiculat a través del seu programa d’acollida els ajuts que durant un any garanteix l’Estat espanyol. Ara és el moment que prenguin autonomia i comencin a caminar per ells sols, com qualsevol altre ciutadà.
Són una parella molt jove i el seu primer any a Calella ha anat gairebé rodat. El noi ja treballa i tenen intencions, fins i tot, d’ampliar la família. Un símptoma clar que han assolit un alt grau d’estabilitat aquí. L’acompanyament de Creu Roja ha estat vital en el seu procés d’integració, però també els ajuts econòmics i també el suport que diverses àrees de l’Ajuntament els han ofert, per exemple, en matèria d’ocupació.
La tècnica d’intervenció social de Creu Roja, Roser Casanovas, s’ha mostrat altament satisfeta de com s’ha desenvolupat el procés i explica que és el moment ara que la parella prengui autonomia.
Nosaltres serem un punt de suport, hi serem pel que puguin necessitar, per documents o per dificultats que tinguin de comprensió o per donar suport emocional; però la idea és que no ens necessitin tant. Que es puguin pagar el seu pis, el menjar o també les coses que els agraden
A nivell econòmic, el jove matrimoni ha rebut l’ajut que concedeix l’Estat espanyol a totes les persones que tenen l’estatus de refugiat, i per un període d’onze mesos que es compliran en breu. A partir de llavors, entraran en el circuit municipal de serveis, com qualsevol altre calellenc.
Llavors si no arribessin a finals de mes hauran de buscar si per mitjà de Serveis Socials o algun altre recurs els dona un cop de mà per tirar endavant
La tècnica de Creu Roja explica que els dos joves refugiats estan molt en contacte amb la seva família, que ha decidit quedar-se a casa malgrat el conflicte bèl·lic.
A continuació pots recuperar íntegrament l’entrevista a Roser Casanovas, tècnica de Creu Roja.