El Maresme concentra el 6% dels ERTO que s’han presentat a Catalunya pel coronavirus
Més de 4.000 empreses maresmenques han fet un ERTO a les seves plantilles. I hi ha 23.843 treballadors i treballadores que han passat a cobrar temporalment l’atur, a l’espera que es pugui anar recuperant l’activitat econòmica i se surti de l’actual situació d’emergència. Són dades que ha fet públiques l’Observatori de Desenvolupament Local del Consell Comarcal del Maresme. La portaveu del Govern comarcal, Maite Viñals, ha explicat que l’organisme ha reforçat l’assessorament empresarial i laboral, per telèfon i via correu electrònic, com a primera resposta a la crisi; però que ja es pensa en les mesures que s’hauran d’aplicar en els pròxims mesos per reconstruir l’economia del territori, sustentada principalment per l’activitat del sector serveis.
En declaracions a Ràdio Calella TV, Viñals ha dit que s’estan preparant per reconduir partides pressupostàries a reactivar l’economia, preveient que alguns dels prop de 24.000 empleats a qui s’ha aplicat un ERTO puguin perdre la feina.
És un ERO temporal i la previsió és que els treballadors tornin a ocupar el seu lloc de feina quan això acabi. Però hi haurà gent damnificada i s’hauran de bucar línies de suport i d’ajut. També remirar el pressupost per passar el rasclet a moltes partides que no es faran servir per destinar-les a l’àmbit social.
El Consell Comarcal del Maresme ha dirigit la seva primera resposta a la crisi a informar sobre els ajuts que la població i els ajutaments poden sol·licitar d’altres administracions superiors. També es prepara per modificar el propi pressupost, en previsió a la necessitat d’injectar diners a polítiques socials; i per posar en marxa plans per fomentar el consum de proximitat.
Quan acabi tot això haurem de fer campanyes de consum de proximitat. Evidentment preocupa tot el que passa al país, però a nosaltres ens toca vetllar per la comarca. Per tant, haurem de fer totes les campanyes que siguin possibles.
Amb tot, Viñals expressa la preocupació per l’impacte del coronavirus en un dels sectors nuclears de l’economia maresmenca: el turisme. Adverteix del trasllat que tindrà en termes de destrucció d’ocupació, quan la comarca ja té registres que estan per sobre de la mitjana catalana.
Som una comarca amb una taxa d’atur que està dos punts per sobre de la mitjana catalana, i això serà un daltabaix important (…) Tenim bona part del teixit productiu dedicat al sector serveis, i el turisme en serà un dels més perjudicats perquè hi ha el dubte que la gent pugui venir.
En relació al possible aixecament de les mesures de confinament total que podrien concretar-se en les pròximes hores, Viñals entén que podrien allargar la situació de paràlisi econòmica i recorda que l’opinió dels experts va en una altra direcció. Justament aquest matí, el president de la Generalitat ha dit que la posició del govern és prorrogar 15 dies més el tancament de totes les empreses, excepte les que presten serveis essencials.
A continuació podeu escoltar íntegrament l’entrevista a la vicepresidenta i portaveu del Govern del Consell Comarcal del Maresme, Maite Viñals: