El Gremi demana que les piscines turístiques siguin considerades refugis climàtics
Un refugi climàtic és un espai – exterior o interior – que proporciona comfort tèrmic i que s’activa en situació d’emergència generada per la calor però que, fora d’aquests episodis, té altres finalitats. Aquesta és la definició que ofereix la Diputació de Barcelona, que l’estiu passat ja va crear una xarxa d’instal·lacions públiques on acudir per afrontar les altes temperatures, que també es preveuen per aquest any. Doncs bé, el Gremi d’Hostaleria del Maresme, presidit per la calellenca Isabel Mallol, demana a l’administració catalana que reconegui la funció de mitigació que tenen les piscines turístiques d’hotels i càmpings, en la línia de garantir-ne l’operativitat encara que persisteixi o s’agreugi la situació de sequera. Així ho ha insistit avui en una entrevista al magazine LA CIUTAT, on ha deixat clar el compromís de l’empresariat amb la sostenibilitat ambiental.
Isabel Mallol ha tornat a defensar la funció de refugi climàtic de les piscines turístiques. En declaracions a Ràdio Calella TV, la presidenta del Gremi d’Hostaleria del Maresme ha qualificat de “simbòlica” l’opció de dotar el sector turístic comarcal d’una dessaladora que garanteixi el subministrament s’aigua per al seu manteniment.
Insistim, insistim i insistim. Si ens diuen que no perquè la situació s’agreuja, ja farem aquesta acció que considero simbòlica perquè no és el consum que fa per una depuració i neteja de filtres de la piscina. És molt més en una dutxa.
Mallol ha dit que no perden l’esperança que l’administració atengui les seves demandes i permeti l’ús normal de les instal·lacions aquàtiques en edificacions turístiques on – per cert – ha dit ja s’apliquen mesures de màxima eficiència, com la reutilització dels sobrants dels punts d’hidratació per als seus clients. Un compromís que, segons Mallol, es demostra amb la recent adjudicació dels distintius Biosphere de sostenibilitat mediambiental.
Però no descarta per complet l’opció de comprar un dessalinitzadora, a l’estela de la decisió que va prendre el sector turístic de Lloret de Mar. La presidenta del Gremi d’Hostaleria del Maresme aclareix que la proposta que hi ha damunt la taula – a iniciativa del Consorci de Promoció Turística del Maresme – és vehicular totes les subvencions que s’ofereixen des de l’Agència Catalana de Turisme; malgrat que aquestes es plantegin en termes finalistes. En el cas que s’hagi de finançar amb aportacions privades, no les té totes.
Posar d’acord el sector no serà fàcil. Ja hi ha empresaris independents que diuen que no. Es tracta d’un bé per a tothom, i escolta si paguem les dessalinitzadores podrem decidir dirigir-les a fer activitats a la platja, on la gent no pot ni beure aigua (…) Quan arribi el moment, si és que arriba, no serà fàcil. Però n’hi ha alguna de fàcil? El que no volem és tornar a passar una pandèmia.
Amb tot, Mallol agraeix el suport explícit de l’administració comarcal i la classe política, en general, en la defensa de l’activitat turística del Maresme i en la recerca de fórmules perquè es pugui desenvolupar amb normalitat aquest estiu. En aquest sentit, ha recordat que el sector general gairebé el 13% del PIB i el 20% dels llocs de treball del territori.
En un altre ordre de qüestions, s’ha alineat amb el posicionament de l’alcalde Marc Buch en matèria de seguretat a Calella. Considera que la seva actuació reclamant més efectius de Mossos a la ciutat i a la comarca no ha perjudicat la imatge turística de la destinació local.
Quan es toca fons, les coses s’han de posar damunt la taula. En el seu moment vaig felicitar a l’alcalde Marc Buch per la seva valentia. Si s’hagues fet en ple mes de juliol i agost, però es va fer a l’hivern i crec que ja era hora que se n’adonessin d’un problema que no només afecta Calella, sinó altres pobles del Maresme on hi ha poca seguretat.
Podeu recuperar íntegrament l’entrevista a continuació.