El Govern porta a ple la modificació del pressupost per gastar part de l’estalvi econòmic
El Govern del PDeCAT i el PSC, presidit per l’alcalde Marc Buch, ha pactat amb Calella en Comú i Cs algunes propostes que es tiraran endavant aquest 2023 amb els diners de l’estalvi econòmic de l’Ajuntament. És el que tècnicament s’anomena el romanent de tresoreria. A finals de mes es podrà disposar del corresponent a l’exercici pressupostari del 2022 que es liquidarà en el marc de la sessió ordinària del Ple Municipal que s’ha convocat per aquest dijous 30 de març. La xifra global arribarà als 2,6 milions d’euros i se’n preveu gastar una part per donar compliment als compromisos amb els dos partits de l’oposició i també per executar alguns objectius de l’executiu, com ara la segona fase d’aplicació de la VLT o la substitució de noves illes de contenidors de recollida selectiva de la brossa.
Aquest dijous se celebrarà l’última sessió ordinària del Ple Municipal de l’actual mandat 2019-2023, quan falten dos mesos justos per a les eleccions municipals.
Alguns dels punts giren a l’entorn del pressupost i de les actuacions que es finançaran gràcies a l’estalvi econòmic que ha anat acumulant l’Ajuntament. Serà una part i, entre d’altres, per donar compliment als compromisos que el Govern del PDeCAT i el PSC va adquirir amb Calella en Comú durant la negociació pressupostària. Així ho ha explicat el portaveu dels comuns, Sebastián Tejada, en declaracions a Ràdio Calella TV.
Ja en aquell moment vam anunciar que aquest mes de març fariem propostes pressupostàries al Govern Municipal comptant que hi hauria un romanent de tresoreria, estalvia que es generen perquè no es gasta tot el pressupostat o que es reben ingressos extraordinaris. El Govern ens ha convocat, com a tots els grups municipals, vam enviar les propostes i totes menys una han estat acceptades.
En concret, les propostes dels comuns que s’incorporaran al pressupost municipal són:
-Ampliació de crèdit per finançar millores en el manteniment de l’Escola la Minerva, amb 30.000 euros.
-Impuls d’una campanya per afavorir la producció de compost orgànic a les llars i a l’espai públic, aprofitant les característiques dels nous contenidors semisoterrats, amb 30.000 euros.
-Condicionar i recuperar el servei del pou d’aigua que hi ha al Parc Dalmau per donar suport a les tasques de manteniment hídric en èpoques de sequera, amb 18.000 euros
I sense consignació pressupostària:
-Fer un Pla de neteja, naturalització i manteniment de la Riera de Capaspre i del Torrent del Raig en base al programa de manteniment i conservació de lleres públiques de conca fluvial de Catalunya per als anys 2023-2024.
-Crear un Banc de Terres a Calella amb finançament i direcció de la Diputació de Barcelona amb l’objectiu d’afavorir la recuperació de terrenys agraris per al conreu.
-Implementar un programa gratuït de suport a la gent gran que no surt mai de casa en coordinació amb Creu Roja i servei de voluntaris, seguint el model del Programa Baixem de l’Ajuntament de Barcelona.
A tot això, el Govern Municipal ha acordat amb Ciutadans incloure algunes accions al pla de manteniment de la via pública i fer-ho també amb els diners de l’ampliació pressupostària.
L’executiu del PDeCAT i el PSC hi recollirà actuacions d’iniciativa pròpia com ara a la segona fase d’aplicació de l’estudi sobre la valoració de llocs de treball o el procés de substituició de les illes de contenidors, que ja està en marxa. L’alcalde Marc Buch serà aquest dijous als estudis de Ràdio Calella TV per abordar, entre d’altres qüestions, els assumptes que es portaran aquella tarda al debat del Ple Municipal.
Esquerra presenta dues mocions juntament amb els comuns
L’ordre del dia de la convocatòria del Ple Municipal s’ha fet pública aquest matí i inclou dues propostes d’acord a iniciativa del grup d’Esquerra, a les que s’hi ha sumat Calella en Comú, també a l’oposició.
La primera moció és per iniciar els treballs per definir una guia de bones pràctiques per als processos de contractació pública – tant de l’Ajuntament com de les empreses municipals – que garanteixi que es contemplen mesures laborals i ambientals, d’igualtat i innovació, i de foment de l’accés de les petites i mitjanes empreses i de les empreses socials; i per incentivar l’ocupació i la inclusió. La proposta de republicans i comuns parla que es faci “sempre en proporcionalitat entre les clàusules i l’objecte del contracte”.
Com a proposta d’acord concreta, crear un grup de treball transversal format per tècnics municipals de les àrees d’urbanisme, serveis públics, medi ambient, tècnics de les empreses públiques municipals, representants sindicals, i dels partits polítics amb representació al plenari per tal debatre i establir les prioritats.
La segona moció que presenten conjuntament Esquerra i Calella en Comú demana la cessió dels actius immobles propietat de la Sareb a l’Ajuntament de Calella. Una iniciativa que té per objectiu buscar fórmules per afrontar l’actual emergència habitacional que afecta directament les persones en situació de vulnerabilitat.
Com a proposta d’acord concreta, donar a conèixer l’estudi fet per part de l’Ajuntament sobre el nombre d’habitatges que la SAREB té al municipi. En el propi buscador de la Societat de Gestió d’Actius Procedents de la Reestructuració Bancària informa que hi ha 10 habitatges, 6 adosats, 6 sòls sense especificar i 8 terciaris.
La moció de republicans i comuns planteja obrir-hi negociacions per a l’adquisició o lloguer de tots esl actius i instar al Congrés dels Diputats a impulsar una reforma jurídica perquè tingui obligacions socials.
Cessió dels terrenys de l’aparcament a la Corporació de Salut del Maresme i la Selva
El Govern porta al Ple Municipal de tancament del mandat – a l’espera de confirmar-se que no hi haurà cap convocatòria extraordinària – un dels tràmits per fer efectiva la permuta de terrenys entre l’Ajuntament de Calella i la Corporació de Salut del Maresme i la Selva que ha de permetre avançar en el projecte global d’ampliació de l’Hospital comarcal Sant Jaume.
Es donarà compte de la modificació en termes jurídics de la finca municipal que està destinada a aparcament perquè se’n faci la cessió a l’organisme sanitari.
De la seva banda, la Corporació ha de fer efectiu el canvi de titularitat en favor de l’Ajuntament dels terrenys que hi ha darrera l’edifici de Can Saleta on s’ha d’edificar l’aparcament de tres plantes que compensarà la pèrdua de places a la falda del centre hospitalari.
La proposta d’Amics del Patrimoni Història arriba al ple
Protecció per a tota l’obra pública de l’arquitecte Jeroni Martorell. És la proposta que llançava fa uns dies l’associació Amics del Patrimoni Històric de Calella i que el Govern sotmet a la consideració dels grups polítics municipals.
Demanava la seva declaració com a BCIL, la màxima protecció patrimonial que pot atorgar el consistori, com a via per prestigiar-la i donar-la a conèixer. La voluntat de l’entitat abraça totes les construccions dissenyades per qui va ser l’arquitecte municipal de Calella durant la primera meitat del segle XX, contribuint de forma rellevant a la transformació urbanística de la ciutat:
-El Parc Dalmau
-L’escorxador i la Torre de l’aigua
-El grup escolar (antigues escoles nacionals i cases dels mestres) / Biblioteca Costa i Fornaguera
-El Passeig Manuel Puigvert. La balustrada modernista va ser declarada BCIL el desembre del 2022.
-El Mercat Municipal i la Torre de l’aigua. Declarats BCIL el febrer del 2014.
-El Refugi antiaeri del Parc Dalmau. Declarat BCIL el juny del 2009.
El Ple Municipal també es pronunciarà sobre els canvis que es volen introduir en el Catàleg de Béns Protegits i que suposaran la modificació puntual del Pla General d’Ordenació Urbanística de Calella.
La sessió ordinària finalitzarà amb el torn obert de precs i preguntes i, posteriorment, del públic que assisteixi a la convocatòria que s’ha fet per aquest dijous 30 de març, a partir de les 17.30h. Es farà a la sala de plens de l’Ajuntament de Calella, en retransmissió en directe per Ràdio Calella TV. Podeu consultar els punts inclosos en l’ordre del dia clicant aquí.