El govern comarcal retreu als comuns “atribuir-se un mèrit inexistent” per comprar energia al mercat lliure

A partir de l’1 de juliol, el Consell Comarcal del Maresme passarà a comprar l’energia elèctrica que s’utilitza per sanejar l’aigua al mercat lliure. Els grup comarcal d’En Comú Podem s’atribueix el mèrit que l’ens maresmenc faci aquest pas en considerar que ve propiciat per una denúncia que van fer el mes de maig. Exposaven que l’empresa contractada estava aplicant un sobrecost de 2,5 milions d’euros durant el 2023, mentre que el Consell comarcal va aportar unes altres xifres que indicaven el contrari. Els comuns asseguren que sense la seva tasca “l’excés de cost en acabar el 2024 seria d’uns 2.8 milions d’euros” i des del govern comarcal denuncien “un altre intent del grup d’En Comú Podem d’atribuir-se un mèrit inexistent a base de mitges veritats”.

El Maresme passa a comprar l’energia elèctrica, utilitzada per sanejar l’aigua, al mercat lliure a partir de l’1 de juliol. És el moment en què venç el contracte actual. El 2021 l’ens comarcal va fer la compra agregada del subministre energètic a preu fixe.  Amb el canvi de la modalitat de contractació, el preu de l’energia elèctrica és de mercat lliure i pot ser fixat de qualsevol manera: fix o variable en funció del cost de producció.

En Comú Podem ha emès un comunicat en què assegura que aquest canvi al mercat lliure ve propiciat per la crítica que el grup polític en qüestió va fer: “Gràcies a la denúncia d’En Comú Podem al Consell Comarcal del Maresme, la companyia d’aigües a l’Alt Maresme estalviarà un 70% del cost de l’energia elèctrica”, asseguren.

El mes de maig, els comuns denunciaven que l’any 2023 s’havia pagat un sobrecost de “2 milions d’euros més en comparació al que s’hauria pagat si s’hagués comprat energia al mercat lliure”. Des del CCM van negar aleshores l’increment i van exposar que entre el 2021 i el 2023 s’havia aconseguit un estalvi de 2,11 milions d’euros en la compra del subministrament.

“Si el nostre grup comarcal no hagués acomplert la tasca d’inspeccionar aquests contractes, i tenint en compte que el preu mitjà de l’energia elèctrica s’hagués mantingut en uns valors com els actuals, l’excés de cost en acabar el 2024 seria d’uns 2.800.000 d’euros“, exposen els comuns en la nota de premsa feta pública.

Des d’En Comú Podem asseguren també que el sobrecost argumentat pel grup comarcal “repercutirà per partida doble en la butxaca de les famílies i de les empreses del Maresme”, justifiquen que “acabarà afectant d’una forma o d’altra al preu final dels serveis de subministrament d’aigua i sanejament”.

D’altra banda, des del CCM neguen que el pas al mercat lliure s’hagi efectuat per la denúncia dels comuns. En declaracions a Ràdio Calella TV han reafirmat que “s’ha fet després d’estudiar curosament tots els escenaris, aprofitant la finalització del contracte inicial de gestió i amb independència de les denúncies infundades i esbiaixades d’un partit de l’oposició”.

L’ens ha expressat el seu posicionament: “L’equip de govern del CCM reitera que la gestió de la compra d’energia elèctrica per part de l’empresa mixta SIMMAR durant els últims anys ha reportat un estalvi milionari, tenint en compte la totalitat del període en què s’ha comprat l’energia a preu fix”.

Des de l’ens comarcal lamenten “un altre intent del grup comarcal d’En Comú Podem d’atribuir-se un mèrit inexistent a base de mitges veritats” i convida al grup maresmenc a “treballar de debò, de forma constructiva i en benefici de la comarca, en comptes de derivar a la política del populisme i la confusió matussera”.

 

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.