El Govern aprova l’estratègia per a la Calella del 2020 sense el suport de l’oposició
Fixades les polítiques de transformació i posicionament de la ciutat amb l’horitzó del 2020. El Pla Estratègic Integral de Ciutat s’ha aprovat gràcies a la majoria que ostenta el Govern Municipal, qui no ha aconseguit sumar cap suport de l’oposició, queixosos de la poca participació que se’ls ha ofert durant l’elaboració. El document estableix les principals línies d’actuació públiques en àmbits com el comerç i el turisme, l’emprenedoria o la participació.
Set grans eixos temàtics dels quals se’n desprenen un conjunt de projectes i accions que han de permetre repensar la Calella actual i adequar-la als nous reptes del futur immediat. El Pla Estratègic Integral de Ciutat detalla les línies d’actuació públiques a desenvolupar en els pròxims quatre anys i, per tant, sense la cotilla dels mandats municipals. No obstant això, el Govern Municipal de CDC i PSC no ha pogut presentar un document de consens que permeti dibuixar un horitzó compartit per tots els partits.
L’oposició ha argumentat falta de participació per no fer-li suport. Segons van lamentar, la seva contribució al Pla s’ha limitat a reunió amb l’equip redactor i l’oferiment per enviar un correu amb les seves aportacions.
En la sessió plenària d’ahir dilluns, ICV va desgranar els motius de la seva “esmena a la totalitat” al document. Així s’hi referia el regidor Sebastián Tejada, qui va afirmar que les dades presentades en la diagnosi no són suficients per poder fer una radiografia real de l’estat de Calella. Per Tejada, la falta de consens el converteix en un Pla “absurd” i va plantejar la possibilitat d’obrir novament el debat i abordar-lo amb profunditat.
A tenor dels fets, el PP interpreta que el Govern Municipal no ha volgut recollir l’oponió de l’oposició en la planificació estratègica de la ciutat. Deia el regidor Josep Maria Pérez que “l’únic beneficiat ha estat l’empresa que l’ha redactat”´i advertia que, sense autocrítica, el pla pot quedar superat com ha passat amb els anteriors, que recordava s’han tancat sense haver-ne presentat un balanç.
I reforçava la crítica la CUP exposant que l’executiu local obre canals de participació quan en té voluntat, posant d’exemple el procediment seguit per al Pla Local de Joventut que s’aprovava en la mateixa sessió plenària. Jan Catà subratllava la necessitat de dotar-se d’un document que defineixi la construcció de futur des d’una prespectiva d’estratègia col·lectiva.
I en el que també coincidia tota l’oposició és en la censura pel caràcter publicitari que diuen s’ha emprat en la denominació dels set eixos estratègics del Pla. Calella endreçada, Emprèn Calella o Tots Som Calella, entre d’altres.
Des de files republicanes es va posar èmfasi en el contigut, poc profund i faltat de reflexió. Deia la regidora d’ERC Cristina Gómez que el document resultant dista de l’ambició del que ha de ser un Pla Estratègic i Integral. Es preguntava també quin encaix tenen els projectes i accions que se’n desprenen amb els objectius de mandat i d’inversions que segueix el Govern. I tancava intervenció anunciant una proposta alternativa.
Els partits del Govern Municipal, CDC i PSC, van defensar el fons i les formes que van conduir a la presentació del Pla Integral de Ciutat per a la seva aprovació. El tinent d’Alcaldia de Planificació de Ciutat, Josep Torres (PSC), confirmava la rigurositat de l’estudi diagnòstic i del lideratge del conjunt del govern per a la seva execució. Per la seva banda, el tinent d’Alcaldia de Territori, Jordi Sitjà (CDC), en sintetitzava els objectius.
El Pla Estratègic Integral de Ciutat ha estat elaborat per una consultora externa a l’Ajuntament de Calella a partir d’una subvenció de 15.000 euros concedida per la Diputació de Barcelona.