El Govern actualitza el protocol davant l’augment de denúncies de punxades en discoteques

Qualsevol persona que sospiti que pot haver estat víctima d’una punxada en un local d’oci nocturn pot optar a rebre un tractament preventiu per exposició al VIH i a fer-se anàlisis toxicològiques com més aviat millor. Són les dues principals novetats que recull el nou protocol de la Generalitat davant l’augment de punxades en locals d’oci nocturn, tot i que hores d’ara no s’ha pogut trobar cap vinculació amb algun delicte posterior, com robatoris o agressions sexuals. La consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge, ha reconegut que la situació preocupa al Govern però crida a no generar massa alarma social.

En una entrevista al Matí de Catalunya Ràdio, la consellera d’Igualtat i Feminismes ha assegurat un bon acompanyament en tots els casos de punxades en discoteques gràcies a l’actualització del protocol que s’ha donat a conèixer aquest cap de setmana. La consellera Tània Verge ha insistit en la importància que la persona afectada es desplaci, preferiblement acompanyada, a un centre sanitari.

Tenim els Mossos investigant els fets, els protocols sanitaris actualitzats perquè quan s’acudeixi a un centre mèdic es puguin fer les proves corresponents, de tòxics o preventives d’exposició al VIH, per exemple. Tot això està controlat, els centres sanitaris tenen les mateixes instruccions; al mateix temps, despleguem l’abordatge comunitari que fem arribar als locals d’oci o les mesures que poden adoptar els serveis de transport públic; i missatges cap als entorns de les persones afectades o dels potencials agressors.

La consellera ha apuntat que el document operatiu s’ha fet arribar a tots els circuits territorials perquè els ens locals també estiguin informats. A banda, recorda que qualsevol persona que rebi una punxada té a la seva disposició la xarxa pública d’atenció a les violències masclistes i LGTBI-fòbiques, present arreu de Catalunya (SIAD, SIE, SAI i el telèfon 900 900 120, disponible cada dia durant les 24 hores).

Ja hi ha hagut una vintena de denúncies per aquests fets, la gran majoria de les quals interposades per dones. La major part de les punxades, una dotzena, s’han produït a Lloret de Mar i la resta, a Barcelona. Aquest cap de setmana els Mossos d’Esquadra també han rebut informació, que s’està analitzant i serà tractada oficialment quan hi hagi formalment la denúncia presentada, de punxades en una discoteca de Mataró, en un festival de música electrònica a Monegros -que la noia va ser traslladada a l’hospital Arnau de Lleida-, a Girona i també a Barcelona. Encara no s’ha fet públic el recompte definitiu de casos.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.