El Festimatge 2017 posa el focus en el treball social del fotògraf Manuel Viola

L’exposició “Talibés” sobre l’esclavitud dels menors al Senegal es podrà veure fins el 23 d’abril a l’Ajuntament Vell. És la principal mostra del Festimatge 2017, que s’ha inaugurat aquest passat cap de setmana i ha estat seguida de l’obertura de la col·lectiva a la Fàbrica Llobet-Guri, on s’hi recull el treball de més d’una vintena d’artistes internacionals. La fotografia enceta el programa d’activitats del certamen calellenc dedicat a la imatge, estàtica i en moviment, dins la qual demà començaran les projeccions del Trofeu Torretes de Curtmetratges.

Retrats en primer pla, on els ulls dels petits capten tota la nostra atenció, són el tret distintiu de Talibés, una exposició formada per 75 fotografies en blanc i negre que transmeten la cruesa de la situació d’esclavitud que viuen els nens senegalesos. L’obra del fotògraf malagueny va obrir portes dissabte a la nit a l’Ajuntament Vell amb motiu de la inauguració del Festimatge 2017.

“Aquesta exposició vol fer un cop de puny sobre la taula per dir i cridar que la situació no pot continuar”, lamentava Viola. “Hi veureu la vida d’uns nens que estudien en una escola corànica i, a canvi d’això, surten a mendicar el que els demana. Així comencen als quatre anys i fins que en tenen divuit, i és una vida de penalitats, patiment i violència, i en alguns casos molt pitjor”, relatava un dels fotògrafs convidats al Festimatge 2017.

Un videomapping i l’obertura de l’exposició Talibés van significar l’arrencada del Festimatge 2017 que, tot i mantenir el format habitual, és en sí, i pel que fa al contingut, tota una novetat. “Tot és nou: les exposicions, els curtmetratges, potser no tant la Trobada de Cinema 9.5. Per exemple també el carnet de fidelitat: volem que la gent participi de les activitats i en disfruti”, va explicat el president de Foto-Film Calella, Xavier Rigola, en l’acte d’inauguració del certàmen.

I ahir diumenge es va inaugurar l’exposició col·lectiva d’una vintena de fotògrafs a la gran sala de la Fàbrica Llobet-Guri. Recull el treball visual d’un dels exponents més importants de la fotografia catalana, Pere Català i Pic; el retrat de 18 ètnies africanes de la mà d’Andreu Noguero, o imatges de gran plasticitat com les que exposen Jordi Gallego sobre l’alzheimer o José Luís Tejedor. Smoke Aliens és el títol de la col·lecció amb la que el fotògraf juga i experimenta amb les formes i els moviments del fum.

El Trofeu Torretes de Fotografia, a més dels premis de temàtica lliure en color i monocrom, incorpora aquest any també la categoria de tradicions catalanes. “És un tema limitat a la gent que viu a Catalunya o Espanya, però l’hem volgut incloure per així recollir una col·lecció prou important de les costums del nostre país”, va explicar Joaquim Sitjà, responsable de la secció de fotografia del Festimatge.

L’exposició col·lectiva a la Fàbrica Llobet-Guri estarà oberta fins el 23 d’abril, també diumenges i festius, i en ella s’hi combina l’obra més important de l’any d’artistes nacionals i internacionals. Visitar-la és una oportunitat única que ofereix el Festimatge, un certamen organitzat de forma modesta però amb vocació internacional. Malgrat les dificultats per aconseguir-ho, segons admetia l’alcaldessa Montserrat Candini. “No sabem com internacionalitzar i donar més projecció al Festimatge, pel nivell de qualitat, treball i compromís, a més d’excel·lència, de l’organització. Sovint pensem que hauriem de fer alguna cosa més perquè es doni més a conèixer”, deia.

Un cop s’ha posat en marxa l’activitat del Festimatge vinculada a la fotografia, demà arrenca la programació audiovisual amb la projecció dels curtmetratges seleccionats pel Trofeu Torretes. Hi haurà diversos espais de projecció dels treballs seleccionats, amb accés lliure.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.