El dolç estrella de la castanyada intenta esquivar l’escalada de preus

Arriba Tots Sants i la castanyada, i amb ells, els panellets, un dolç contundent i típic d’aquesta època. Els aparadors de les pastisseries estan plens de les varietats amb què es presenten. No obstant això, l’estrella continua sent el de pinyons, un autèntic clàssic.

La inflació que està disparant el preu de les matèries primeres també afecta als productes amb què s’elaboren els panellets: la farina d’ametlla, els ous, el sucre o els pinyons; i a això se li ha de sumar la pujada de la factura de la llum. Davant d’això, ens preguntem: Ha pujat el preu dels panellets? S’està notant a nivell de vendes?

A totes les pastisseries de Calella, la situació els afecta. En alguns casos, ho repercuteixen en el preu final i en d’altres, els assumeixen. És el cas de la Dolceria Carmela de la Dolors Escamilla.

Sens dubte ha afectat la inflació al preu de la farina d’atmella, al preu, fins i tot dels ous, del sucre, de tot. O sigui que són menys beneficis que els que es podien esperar.

Per minimitzar costos, especialment quant a la factura de la llum, diu Escamilla que vigila les franges horàries en què treballa per optimitzar recursos.

Efectivament el preu de la llum ens ha afectat, i molt. Fins el punt, de que més que mai, mirem les franges horàries en què es modifica el cost de la llum per apagar el forn, per optimitzar. A partir de les 21 hores el forn s’apaga, a la tarda, a partir de les 18 hores, està tot apagat. De vegades aprofitem dissabtes i diumenges que el cost és més econòmic.

El Gremi de Pastisseria de Catalunya estima que el preu del panellets s’ha encarit entre l’1 i el 3%. En el cas de la Ramírez, ara es poden trobar a 45 euros el quilo de panellet variat i 65 euros el quilo del panellet de pinyons. Diu la seva propietària, Gina Ramírez, que estan notant una davallada de les vendes.

La producció no l’hem reduïda, però si que s’està veient afectada la venda, almenys un 30% menys s’està venent. Crec que es deu a la incertesa que s’està vivint, perquè cada dia puja el preu de tot, i la gent té una mica de por ara i la gent prefereix guardar els diners.

Tot i això, s’espera que els dies centrals de la celebració, el dilluns 31 d’octubre i l’1 de novembre, Tots Sants, siguin els més forts de vendes. La gent acostuma a no perdre’s les tradicions, i més quan permeten portar dolços a taula.

Abans estàvem acostumats, en el nostre cas personal, que sempre començàvem a començaments d’octubre a vendre panellets i la venda sempre era bona. Ara portem un parell d’anys que comencem a principis d’octubre i la venda ha anat decaient, però quan arriba el dia si que es ven molt.

El panellet estrella segueix sent el de pinyons que, com cada any, és el més venut. Un clàssic que mai no passa de moda. També es poden gaudir d’una gran varietat: de coco, cafè, xocolata o vainilla. Però les pastisseries, també han volgut reinventar-se i hem trobat un molt especial amb diferents textures de xocolata i fruits secs caramel·litzats amb un punt de sal, un altre de poma verda, i uns amb forma de carbassa amb sabor a taronja, que fan les delícies d’aquells que busquen noves experiències al paladar.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.