El curs per aprendre a fer ratafia dels Amics Escoltes creix i es consolida
15 persones van participar al 5è curs de Ratafia que va organitzar dissabte l’entitat Amics Escoltes del Montnegre. Els assistents van poder collir les diverses herbes que es fan servir per fer aquest licor casolà i es va explicar de quina manera fer-lo a casa.
Per trobar les herbes es va fer un recorregut d’uns 12 quilòmetres pujant per la Riera Capaspre fins al Coll de l’Era d’en Mora, per tot seguit pujar fins Ca l’Estolt pel Camí dels Escoltes i baixar fins a Sant Andreu de l’Arboceda. Durant aquest trajecte es van poder collir herbes que s’utilitzen per fer la ratafia, com la rementerola, la tarongina, menta, romaní, aloc, cap d’ase, espígol, fonoll, sàlvia de fulla petita, entre altres.
Durant el trajecte es van fer parades per identificar i collir les herbes i per explicar el procés d’elaboració de la ratafia a casa. Ho explica l’instructor del curs, Pere Badalló: “Vam explicar com s’han de tractar les herbes, les nous verdes, com s’han de posar les espècies, quin és el mètode que s’ha de fer servir, com s’ha de posar la garrafa, etc… Tots els petits consells que es poden arribar a donar perquè cadascú vagi fent la seva Ratafia és el que vam anar explicant al curs, que no es tracta res més que anar caminant i xerrant tranquil·lament, aturar-nos a veure una planta, i explicar si donarà un gust o un altre a la ratafia“.
Tot seguit el grup va encaminar-se cap a la Riera de Pineda, fent parada a Mas Ferriol, on van poder aconseguir Poniol i Camamilla, a més de nous verdes. L’excursió va acabar a la masia de Can Buch de les Nogueres, on hi havia més nous verdes, que són la base principal de la ratafia, i també hi van poder collir farigola i til·la. Aquest any, segons ha dit Badalló, les van trobar totes. “L’època sempre és la mateixa, que és per Sant Joan, però hi ha anys que, com que plou més, hi ha herbes que es conserven fins més tard i altres que no, però aquest any estem contents perquè les hem trobat totes i no hem hagut d’anar a comprar cap herba“.
Des de l’entitat Amics Escoltes Montnegre valoren la sortida amb satisfacció, i destacant amb «especial il.lusió» l’increment de participants. Badalló: “Normalment sempre rondàvem entre 5 i 6 participants i que aquest any hàgim estat quinze ens fa estar contents. Demostra que és una activitat que va agafant força, on la gent s’hi sent còmoda i pot participar-hi sense cap mena de por ni vergonya. Cal que la gent no agafi tanta por al fet de començar a fer aquest licor tradicional català i que cadascú comenci, amb una mica d’inventiva, i ells mateixos anar posant aquestes herbes, segons a qui li agradi més un gust o un altre, i anar canviant. Nosaltres donen una mica les bases per començar a fer ratafia“.
A mig camí els expedicionaris van fer parada a l’ermita de Sant Andreu, que l’entitat està reconstruint, i s’hi va fer una explicació de les tasques que s’hi estan fent.
m.agradaria saber data del proper curs de ratafia
i preu
gràcies!
m.agradaria saber kuan es fa proper curs ratafia