El coronavirus redueix un 30% les emissions de CO₂ al Maresme
Els efectes del confinament, en referència a l’estat de l’aire, ja són ben evidents al Maresme. De fet des de l’entrada en vigor de l’estat d’alarma, escoles, universitats, empreses no essencials i la restauració han estat tancats des de fa un mes. Aquesta aturada de l’activitat s’ha vist clarament traduïda en una reducció de les emissions de CO₂. Segons un estudi publicat pel Tècnic de Canvi Climàtic del Consell Comarcal del Maresme, la reducció de les emissions de CO₂ ha estat del 30% en les darreres setmanes. La dràstica reducció de la mobilitat terrestre, del consum d’energia elèctrica i del consum en general, han estat les causes principals d’aquesta reducció d’emissions.
El tècnic en Canvi Climàtica, Jordi Bonet, també apunta en l’estudi que, a aquestes tres variants, cal sumar les emissions dels avions que no s’enlairaran ni amb maresmencs fent turisme ni amb turistes arribant al Maresme.
Desglossant dades, l’estudi calcula que la reducció de la mobilitat terrestre suposarà una baixada del 21%, si el confinament dura dos mesos i el postconfinament progressiu dos mesos més. El còmput total anual seria una reducció d’emissions d’entre el 4 i el 5%.
Respecte al consum d’energia elèctrica durant el mes de març, en comparació amb l’any anterior, l’estudi apunta que s’ha vist reduïda en un 9%. Les energies renovables s’han incrementat (eòlica i fotovoltaica principalment) respecte a l’any anterior. Això es tradueix en una rebaixa de les emissions de CO₂ del 30% respecte el març de 2019. Si a Catalunya la producció d’energia suposa un 15% de les emissions, la reducció de les emissions serà del voltant del 5 % en aquest període i serà d’entre un 1,25% anual.
Una altra causa de la baixada d’emissions és la reducció del consum presencial, que es calcula que s’hagi vist reduïda entre l’1 i el 3%. Pel que a la mobilitat aèria, l’impacte en les emissions és una rebaixa d’entre el 2 i el 3%.
En altres països, com Itàlia i la Xina, on aquestes mesures ja fa més temps que estan implantades, s’ha pogut constatar també aquest efecte important: la reducció clara de les emissions contaminats. Si més no, és l’altra cara positiva de la pandèmia.