El controvertit canvi d’horari té els dies comptats?
El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Junker, ha anunciat l’acord per estudiar l’eliminació del canvi d’hora d’hivern a la Unió Europea, que haurà de rebre el consens del Parlament i dels estats membres, que en tenen l’última paraula. La proposta arriba després del contundent resultat d’una mega enquesta a nivell comunitari en la qual hi han participat gairebé 5 milions de ciutadans europeus, dels quals un 80% s’ha pronunciat en favor de l’abolició del canvi i que es mantingui el mateix horari durant tot l’any.
Tots els estats membres de la Unió Europea endarrereixen el rellotge amb l’objectiu d’aprofitar millor les hores de llum solar i consumir menys electricitat. No obstant això, alguns d’ells neguen que s’obtinguin aquests beneficis i, per exemple, Finlàndia va presentar el passat mes de març una iniciativa demanant la fi del canvi d’horari. Altres com Holanda, Alemanya, Suècia o Bèlgica també han expressat els seus dubtes.
El passat mes de febrer, el Parlament Europeu va instar a la Comissió que iniciés una avaluació exhaustiva de la directiva que regula el canvi bianual que s’ha conclòs sense poder certificar l’existència d’efectes negatius sobre la salut humana. Fatiga o falta de concentració, fins i tot depressió, són algunes dels efectes que s’associen al canvi d’horari, amb el qual s’estima que la Unió Europea estalvia tan sols entre un 0,5 i un 2,5% d’energia.