El CCM celebra l’ampliació de la dessalinitzadora, però continua apostant per la regeneració d’aigua

Amb l’objectiu de guanyar pes en episodis d’escassetat d’aigua, el Consell de Ministres va aprovar la setmana passada l’ampliació de la dessalinitzadora de la Tordera, a la Selva. Unes obres que tindran un cost de més de 200 milions d’euros i que seran finançades amb Fons Next Generation, tal com va pactar el govern espanyol i la Generalitat al mes de febrer. Una notícia que se celebra des del Consell Comarcal del Maresme perquè garantirà l’abastament de tota la comarca en possibles episodis de sequera extrema, però també alerten que repercutirà directament en el rebut de l’aigua.

L’ampliació de la planta de Tordera, aprovada pel Consell de Ministres, preveu triplicar la seva capacitat de cara l’any 2028, quan es preveu que les obres finalitzin. Actualment, pot produir fins a 20 hm³ l’any, però la nova infraestructura permetrà triplicar-lo, per tant, en total s’arribarà a produir fins a 80. Una actuació que permetrà reduir progressivament les extraccions dels aqüífers del Maresme i de la Tordera i els transvasaments del Ter a Barcelona. El conseller delegat d’acció climàtica del CCM, Lluís Farrerons, en declaracions a Ràdio Calella TV, ha assegurat que és una bona notícia per garantir l’abastament d’aigua a la comarca.

Ho veiem com una notícia positiva l’ampliació. Perquè amb l’actual planning d’emergència per sequera implica que Barcelona pugui extreure aigua de la dessalinitzadora per davant
nostra. El fet que l’ampliïn fa que puguem estar més tranquils.

Això si, des de l’ens supramunicipal també alerten que el cost d’aquesta ampliació – xifrada en un primer moment en els 220 milions d’euros-, tindrà una repercussió tarifària en el rebut de l’aigua. Un rebut que ben segur a partir de l’any vinent es veurà augmentat per diferents motius tal com avança Farrerons.

Tots veurem com aviat per diferents factors – pujada del cànon de l’ACA, l’ampliació de la dessalinitzadora, les moltes inversions per la sequera que hauran de fer molts municipis o el cost de l’energia – veurem com a molts pobles i ciutats ens van pujant el rebut de l’aigua.

Farrerons fa incís en què l’aigua que es retira de l’aqüífer de la Tordera és més econòmica que la que s’ha de comprar a la dessaladora. És per això que des del Consell Comarcal continuen apostant en el projecte de regeneració de l’aigua que es tracta a la planta depuradora de l’Alt Maresme, a la pedrera de Montpalau, i que ara es llença al mar, per poder-la aprofitar i reomplir aquest aqüífer. Una actuació molt reivindicada pel territori i que permetria afrontar els futurs episodis per sequera que viurà el país. De fet, Farrerons avança que esperen poder treure l’estudi a licitació ben aviat.

Actualment tenim el conveni fet per redactar l’estudi, s’està preparant la licitació i amb aquest estudi sabrem exactament què cal fer i la inversió. Esperem tenir-lo a finals d’anys. Som conscients que la suma total serà molt elevada i l’ACA ens posarà moltes pegues.

En un primer moment s’havia parlat d’uns 12,5 milions d’euros, que perfectament es podrien superar.

La planta depuradora de l’Alt Maresme, que es va posar en marxa el 2012, saneja les aigües residuals de cinc municipis: Calella, Malgrat de Mar, Palafolls, Pineda de Mar i Santa Susanna. Un cop tractades, s’aboquen al mar a través d’un emissari submarí.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.