El CAP ha començat a punxar la vacuna contra l’herpes zòster
Les persones que tenen 65 anys i 80 anys estan cridades a rebre la vacuna contra l’herpes zòster, una malaltia que pot ser molt debilitant i provocar dolor agut, a vegades incapacitant i prologant-se en el temps. A finals d’any passat, i gràcies a la comercialització d’una vacuna que s’ha provat efectiva, s’ha inclòs en el calendari de vacunacions sistemàtic i ja s’està administrant al CAP de Calella. Només cal rebre-la un cop a la vida, però consta de dues dosis que s’administren amb dos mesos de diferència. L’equip d’infermeria s’encarrega d’informar als usuaris que reuneixen els requisits d’edat quan acudeixen a visites rutinàries i de control. Amb tot, també es pot sol·licitar directament pels canals habituals.
Catalunya ha estat una de les primeres comunitats autònomes a inocular la vacuna recombinant davant l’herpes zòster al grup de risc que constitueixen les persones grans per tenir un sistema immunitari debilitat com a conseqüència del pas dels anys. En concret, la vacuna s’està posant a les nascudes els anys 1943 i 1958, que tenen 65 i 80 anys, respectivament. Amb tot, també s’ha agafat la població que va complir-los durant l’any 2022, quan va començar a administrar-se.
Les dosis s’han enviat als centres d’atenció primària del país perquè la punxin als usuaris que reuneixen aquest requisit d’edat. L’infermer Jaume Arnau, responsable de vacunació del CAP de Calella, ha comentat que és la població diana a qui es considera que la població resultarà més efectiva.
A mida que ens anem fent grans, el sistema immunològic es debilita. Per aquest motiu s’ha decidit vacunar a la població de 65 anys i als que en tenen 80, que són els principals beneficiaris (…) Normalment s’aprofiten les visites rutinàries i de control perquè les infermeres els comuniquin que ha entrat aquesta nova vacuna.
L’herpes zòster – conegut també com a culebrilla, en castellà – és una infecció viral que es produeix per la reactivació del virus que causa la varicel·la comuna, que acostuma estar latent en el teixit nerviós.
En el moment que es desperta pot afectar als nervis perifèrics i a la pell, mostrant-se com una erupció cutània de petites ampolles doloroses que s’agrupen en forma d’anell al llarg de la zona de distribució del nervi, causant dolor que pot arribar a ser incapacitant. Tot i que hi ha tractaments que poden escurçar el temps de la infecció, hi ha casos en què es produeixen complicacions, tal com ha apuntat el responsable de vacunes del CAP de Calella.
Pot aparèixer a la cara, al tron o a les extremitats. En un principi desapareix al cap d’un parell de setmanes, però el problema és que pot derivar en complicacions a llarg termini. Dolor que pot allargar-se durant un any, el que s’anomena la neuràlgia postherpètica. És un dolor molt limitant, que fins i tot impedeix dormir.
El Departament de Salut ha adquirit 130.000 dosis de la vacuna contra l’herpes zòster, per un import superior als 17,5 milions d’euros. Només cal rebre-la un cop a la vida i se n’administren dues dosis, amb un temps de dos mesos de diferència entre la primera i la segona.
Les persones que tenen 65 anys i 80 anys poden demanar-la trucant al CAP, al 93 766 59 50.