El CAP de Calella t’ajuda a perdre els quilos guanyats durant el confinament
Els vermuts i els pastissos que s’han fet durant el confinament han passat factura a la bàscula. Els experts afirmen que més de la meitat de la població s’ha engreixat entre 1 i 3 quilos de mitjana, sobretot per culpa d’un augment del consum de productes amb molt greix i sucres. I tampoc hi han ajudat els canvis d’hàbits i la impossibilitat de fer exercici. Ara la idea és activar-se de nou i recuperar una dieta sana i equilibrada. Les professionals d’infermeria de les Àrees Bàsiques de Salut de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva ofereixen el servei de dietètica als pacients, i també en fan el seguiment.
Durant el confinament s’ha experimentat el que s’anomena la “gana emocional”: menjar com a resposta a situacions d’estrés, por o angoixa. I en aquests moments, el cos acostuma a demanar aliments que contenen substàncies amb influència a nivell cerebral. Per exemple, sucres i greixos. Així ho ha explicat la infermera Sònia Espinal, de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva, en una entrevista al programa La Ciutat.
L’angoixa fa que consumim aliments hipercalòrics, que és el més habitual com estem nerviosos. Tot aquest estrés emocional, la por, no ha ajudat a portar bons hàbits alimentaris.
Durant el confinament, i segons un estudi de la Societat Espanyola d’Obestitat, la meitat de la població s’ha engreixat una mitjana d’entre 1 i 3 quilos. Això ha provocat un augment de la demanda del servei de dietètica que s’ofereix a les ABS de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva, que ara ha recuperat l’atenció presencial després d’uns mesos treballant a distància.
Com que s’estan fent més analítiques, tenim més resultats que demostren haver tingut una mala alimentació i els metges ens deriven els pacients perquè facinuna dieta baixa en greixos o colesterol; o els mateixos pacients que ens demanen cita. Ara, i coincidint amb l’estiu, esperem més demanda perquè la gent també està més motivada.
El servei dona pautes d’alimentació, facilita dietes sanes i equilibrades als pacients que necessiten perdre pes –basades en productes mediterranis–, i en fa el seguiment individualitzat per mitjà de visites quinzenals o cada tres setmanes, en funció del cas.
Es valora si el pacient té o no patologies prèvies o cròniques que puguin influir en com ha de ser la ingesta d’aliments. En general, s’aconsella menjar fruita i verdura, i hi ha plats que venen especialment de gust a l’estiu, com pot ser el gaspatxo. I la recomanació és prioritzar les peces de fruita als sucs, que contenen més sucres i no són tan saciants.
Es recomana menjar tres peces de fruita al dia. A l’estiu s’acostuma a fer sucs, però és millor menjar la peça perquè no es perdi la fibra i les vitamines. La fibra ajuda a tenir sensació de sacietat, sense aportar només el sucre del suc.
La professional insisteix molt en la importància de l’exercici físic com a complement necessari per aconseguir perdre els quilos que s’han guanyat de més durant el confinament. Al CAP de Calella s’organitzen passejades adreçades a gent de totes les edats per fer esport i salut. Ara mateix estan cancel·lades a l’espera de reprendre el cicle el més aviat possible.