El CAP de Calella farà accions per millorar el benestar emocional de la població
La pandèmia i el confinament ha tingut efectes sobre la salut emocional de les persones. I atenent aquesta realitat, el Departament de Salut ha decidit implantar nous programes per abordar-ho a través dels equips d’atenció primària. D’aquí neix el programa de Benestar Emocional i Salut Comunitària que ha presentat la Corporació de Salut del Maresme i la Selva, i que es durà a terme a través de les àrees bàsiques de Calella, Malgrat-Palafolls i Lloret-Tossa.
L’objectiu principal del programa és oferir estratègies per millorar l’estat emocional de la població. A aquest propòsit se n’hi sumen d’altres com ajudar a la detecció precoç, contribuir a reduir la medicalització davant malestars quotidians, afavorir la reducció del consum de recursos sanitaris i proporcionar suport professional en tècniques de gestió emocional. Ho ha explicat Mònica Cuadrado, que és la referent del programa de Benestar Emocional i Salut Comunitària a l’Atenció Primària de la Corporació.
El programa neix amb la voluntat de donar resposta a l’impacte que ha tingut en la població de la crisi sanitària, que ha anat acompanyada d’una crisi econòmica i social. Des del Departament de Salut es va decidir implantar aquest programa incorporant la figura del referent de benestar emocionals als equips d’atenció primària. A la Corporació de Salut del Maresme i la Selva som un equip multidisciplinar format per dues psicòlogues i dues treballadores socials que centrem la nostra intervenció en el treball comunitari.
Les accions que es desplegaran amb aquest programa són, principalment, accions comunitàries de tota mena. Es desenvoluparan activitats com tallers, sessions informatives, xerrades, per la població en general, així com grups més específics.
La Corporació de Salut del Maresme i la Selva pretén treballar molt estretament amb els ajuntaments i els agents socials, que són els encarregats d’informar dels col·lectius més desafavorits i indicar cap a on s’haurien de dirigir les activitats de benestar emocional, tal com ha comentat la doctora Imma Morató, directora d’Atenció Primària de la Corporació.
El programa està adreçat a gent vulnerable, gent gran o que té una soledat no volguda; els adolescents, que el temps de confinament els ha causat molts problemes emocionals i ara comencen a aflorar; i persones que han patit la Covid i ara presenten problemes d’angoixa o de por.
La primera activitat en posar-se en marxa ha estat l’Espai Cuidador, que constarà d’1 sessió al mes durant 7 mesos. La primera sessió de presentació es va fer ahir dimarts 29 a Calella i Lloret, mentre que a Malgrat es duu a terme avui dimecres 30 de març. Aquestes sessions són obertes a totes i tots els cuidadors que hi vulguin assistir.
Per a qualsevol consulta o interès per participar en les activitats del programa de Benestar Emocional i Salut Comunitària, l’usuari pot contactar amb el seu centre d’atenció primària.