El calellenc Daniel Rangil publica el seu llibre “Mitologia dels Països Catalans”
El calellenc Daniel Rangil ha passat pel programa La Ciutat per parlar sobre el seu nou llibre «Mitologia dels països catalans». En ell recopila totes les històries del folklore fantàstic de parla catalana, on aplega més de 30 personatges de la mitologia com ara les dones d’aigua, bruixes, follets, gegants i moltes més criatures. L’exemplar està il·lustrat per Laia Baldevey i publicat per l’editorial Efadós.
L’escriptor de Calella, Daniel Rangil, ha estat treballant durant més de 30 anys en el seu llibre «Mitologia dels Països Catalans». Per fer-ho, assegura, va marxar a viure a una masia en mig del bosc al Montnegre per inspirar-se.
És un medi bastant inspirador, però també ho són, i m’ha ajudat molt, totes les converses que vaig tenir amb gent que havia viscut amb masies del Montnegre durant molts anys. Ells m’explicaven coses de la vida quotidiana, però també històries de serpents, de dones d’aigua, de tresors ocults, d’ànimes en pena, és a dir, de coses que ja tenen a veure amb la nostra mitologia.
Durant les 200 pàgines que té el llibre, Rangil tracta la vinculació de la mitologia catalana amb altres d’arreu del món. Ho ha fet recopilant informació de llibres, documents, fonts orals i, sobretot, consultant els llibres dels folkloristes a qui ha agraït la seva feina perquè aquestes històries amb tradició oral no «caiguessin en l’oblit.»
Per una banda, he parlat amb la gent del Montnegre. També he consultat llibres dels nostres folkloristes, vam tenir sort perquè els nostres personatges ens van arribar per transmissió oral, per sort, va haver-hi aquesta colla de folkloristes que es van adonar que aquestes històries eren importants, i les van recollir, i gràcies a això no han caigut en el pou de l’oblit. A més a més he consultat autors d’arreu del món, que m’han servit per comparar amb altres mitologies.
L’exemplar aplega més de 30 personatges de la mitologia catalana i, tal com diu el seu autor, no es vol quedar en la superfície sinó esbrinar els seus orígens i el seu significat.
Jo procuro no quedar-me només en l’anècdota de la història que s’explica del personatge, sinó anar a buscar les seves arrels més profundes, quins són els seus significats, si hi ha personatges d’altres mitologies que s’hi assemblen que ens puguin ajudar a entendre el nostre i quins són els seus orígens més antics.
Segons l’autor, per molta gent, aquests tipus d’històries mitològiques són una manera d’explicar el món que ens envolta, tot i que afirma, que n’hi ha que barregen realitat i mite, com és el cas de les bruixes.
En alguns és purament creences, és a dir, és una manera d’explicar el món que ens envolta. A d’altres sí que es barreja realitat i mite. El cas més clar és el de les bruixes, hi ha molta mitologia al seu voltant, però són dones que van existir realment.
El llibre està a la venda en totes les llibreries de Catalunya, i ha tingut tan bona acollida que ja s’està venent la tercera edició. A més, segons confirma el seu autor, s’estan plantejant fer una quarta. Daniel Rangil ha confirmat que el 13 d’abril presentarà el seu llibre a l’Auditori Can Saleta de Calella.