El 85% dels ingressats per ictus als hospitals de Calella i Blanes tenen més de 64 anys
Avui és el Dia Mundial de l’Ictus i la Corporació de Salut del Maresme i la Selva ho commemora recordant la importància que les persones afectades rebin tractament de manera immediata. D’aquesta manera es poden minimitzar les seqüeles d’aquesta malaltia cerebrovascular que afecta els vasos sanguinis que subministren la sang al cervell. És la primera causa mèdica de discapacitat a Catalunya i la segona de mort.
Fernando Espada, neuròleg de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva, ha explicat en una entrevista a l’Info Migdia que actualment es disposa de tractaments intravenosos i intraarterials que permeten desfer els coàguls que impedeixen la circulació de la sang al cervell. La rapidesa en la seva aplicació resulta clau a l’hora de minimitzar les seqüeles neurològiques de l’embòlia.
S’intenta que arribi la circulació el més aviat possible perquè les zones que s’estan començant a danyar però encara no del tot, tornin a la normalitat. Quantes més hores passen, menys capacitat de recuperació de les neurones i més dany. Encara que el tractament es pugui posar en les primeres quatre hores i mitja, és més eficaç a la primera que a la segona o tercera. Més possibilitats de recuperació complerta o que el grau de seqüeles sigui menor.
El centre de referència de Calella en l’aplicació d’aquests tractaments és l’Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona, on es deriven directament els pacients amb sospita d’ictus. Això és gràcies al Codi Ictus, un model assistencial posa en xarxa als 26 hospitals catalans que disposen de la tecnologia adequada perquè l’afectat sigui avaluat, diagnosticat i tractat en el menor temps possible.
La malaltia es manifesta per mitjà de la pèrdua de força a les extremitats inferiors i superiors, l’alteració de la parla i adormiment d’una part del cos. El neuròleg de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva adverteix que aquesta simptomatologia pot presentar-se de forma transitòria i que, en aquests casos, és igualment imprescindible acudir als serveis d’urgència per evitar majors complicacions.
No moc el braç però al cap de mitja hora ja el puc moure bé i penso que ja estic bé i no cal que vagi al metge. Doncs és important que vagi a Urgències, no cal que truqui al 061, perquè tenim un protocol segons el qual se li fan unes proves i el deriven a una consulta específica de l’equip de neurologia que estudia el cas i s’apliquen les mesures preventives per evitar que faci un ictus més gran.
Durant el 2017, els hospitals de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva van compatibilitzar 244 pacients ingressats amb diagnòstic d’ictus. El 85% de persones majors de 65 anys. Tres d’ells tenien entre 15 i 39 anys.
Habitualment són pacients que tenen algun trastorn genètic o malformació o problema cardíac que afavoreix l’ictus. Són casos no comuns però que sí veiem amb certa freqüència, s’ha de ser molt exquisit a l’hora de determinar les causes que ho provoquen.
L’edat és un dels principals factors de risc de l’ictus, però també hi tenen incidència d’altres com la hipertensió, el colesterol, la diabetis i el tabac. En aquest sentit, el neuròleg de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva incideix en portar una vida sana i activa per prevenir-lo.
A continuació pots escoltar íntegrament l’entrevista al neuròleg de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva, Fernando Espada.