El 48,6% dels residus generats a Calella durant el 2015 es van recollir selectivament

Imatge d'arxiu

Calella va recollir selectivament gairebé la meitat dels residus generats durant el 2015. Una xifra similar a la dels darrers quatre anys i que se situa per sobre de la mitjana maresmenca i catalana. Segons dades facilitades per l’àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament de Calella, les fraccions que van experimentar un augment en quant a la recollida selectiva van ser, per aquest ordre, la roba i el calçat –a través dels contenidors que gestiona Humana–, el paper i cartró comercial (6,8%) i els envasos lleugers aportats al contenidor groc (2,6%). Per contra, va baixar lleugerament l’aportació de matèria orgànica (-1,5%) i de vidre (-1,8%).

Durant el 2015, Calella va generar 12.484 tones de residus, el que equival a 685 quilos de brossa per habitant. Va augmentar el 2,3% respecte l’any anterior; però gairebé la meitat es van recollir selectivament, possibilitant així el seu reciclatge i aportant beneficis mediambientals.

En el cas de la roba i el calçat, el 2015 va augmentar el 14% l’aportació total en els dotze contenidors que Humana tenia distribuïts per la ciutat; ara en són tretze. Es va passar de les 38 tones del 2014 a les 44 tones de l’any passat. És el diferencial més alt de totes les fraccions.

Les peces dipositades dins el contenidor es classifiquen en una planta que Humana té a l’Ametlla del Vallès i el 94% es pot reutilitzar.

“El 59% de la roba o bé la destinem a botigues pròpies de segona mà –en tenim 17 a Barcelona– o l’enviem a l’Àfrica on contraparts locals la venen a preus locals i de forma controlada en mercats d’allà. El 35% no es pot vendre perquè es troba en mal estat però sí que se’n pot aprofitar la matèria primera per a la confecció de mantes, catifes o cortines”, ha detallat Joan Carles Montes, del departament de Comunicació d’Humana.

La resta és roba que no es pot aprofitar i que s’envia a centres de valorització energètica o, en menor mesura, a tractament finalista.

Humana finança la seva activitat mitjançant la venda de roba de segona mà i, en tractar-se d’una entitat sense ànim de lucre, els beneficis els dedica a projectes de cooperació al desenvolupament al continent africà i a projectes locals del territori. A Calella s’ha impulsat una iniciativa d’agricultura urbana als horts de Valldebanador. “És un acord que vam signar el mes de setembre amb l’Ajuntament de Calella per formar quinze calellencs per treballar en un hort social”, ha especificat.

Humana també desenvolupa tasques de sensibilització social i, en el marc d’això, el dissabte 16 d’abril farà a l’Espai Mercat un taller infantil d’elaboració de titelles amb material reciclat.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.