Dr. Joan Antoni Mulà: “No és normal que les regles siguin doloroses”

Coincidint amb la tramitació de l’anomenada “baixa menstrual” al Parlament italià, el cap de servei de Tocoginecologia de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva i vicepresident de la Societat Catalana d’Obstetrícia i Ginecologia, Joan Antoni Mulà, ha parlat a Ràdio Calella TV sobre els motius que poden provocar els dolors menstruals. Entre ells, hi ha una malaltia crònica que pot influir en la fertilitat de les dones, que en alguns casos pateixen un dolor tan agut que arriba a ser incapacitant. És l’endometriosi.

El doctor Joan Antoni Mulà ha negat la idea que les regles hagin de ser forçosament doloroses, i apunta que en tot cas la intensitat amb la que es pateix pot variar amb el pas del temps i l’evolució dels cicles menstruals de la dona. Entre les causes, explica el facultatiu, hi ha l’endometriosi, una malaltia que té la consideració crònica.

“L’endometriosi és senzillament l’existència del teixit endometrial, que està a la capa interna de la matriu, però localitzat en un lloc diferent del fisiològic. Es parla d’una causa multifactorial, com poden ser predisposició genètica, de carácter immunitari o tòxic”, ha detallat en una entrevista a l’Info Migdia de Ràdio Calella TV.

El dolor és una de les simptomatòlogies pròpies de l’endometriosi, tant durant el cicle menstrual, en l’àrea pèlvica, i fins i tot també durant les relacions sexuals. No hi ha tractament per curar-la, i només es poden aplicar tractaments pal·liatius.

“L’únic tractament definitiu seria la cirurgia per extirpar l’úter i els ovaris, però tot i així es podrien produir manifestacions posteriors. Depenent de l’edat de la pacient, del seu desig de tenir fills o no, i de la simptomatologia s’estableix el tractament farmacològic o quirúrgic”, ha dit. Els tractaments hormonals són una de les mesures per pal·liar-ne els símptomes o frenar-ne la progessió, i en aquest cas condiciona la fertilitat de les pacients i pot alterar els seus plans de tenir fills.

El vicepresident de la Societat Catalana d’Obstetrícia i Ginecologia afirma que l’endometriosi pot arribar a ser incapacitant i, en aquest sentit, entén que es plantegin iniciatives com la que es debatrà al Parlament italià. “Una persona que pateix un quadre important de dolor pèlvic no es troba en condicions de realitzar una activitat laboral de forma adequada”, ha conclòs Joan Antoni Mulà.

L’aprovació d’una “baixa menstrual” remunerada i per un termini de tres dies, sempre amb un informe mèdic que ho acrediti, és una iniciativa que han presentat al Parlament d’Itàlia tres diputades del Partit Demòcrata. Una mesura innovadora a Europa però que reconeixen països asiàtics com el Japó, Taiwan o Indonèsia i Corea del Sud. També algunes multinacionals com Nike la tenen implantada a nivell intern.

A continuació podeu escoltar íntegrament l’entrevista al doctor Joan Antoni Mulà a l’Info Migdia de Ràdio Calella TV.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.